Testvértelepülés

2023.08.05. 07:51

Békésen nyaralnak a hegyközkovácsiak – galériával

A Hegyközkovácsi Református Egyházközség, mint a békési reformátusok testvérgyülekezete, közel negyvenfős csoportja Békésen nyaral a héten. A csoport tagjai, református magyar családok kisgyerektől a nyugdíjasig egy hetet töltenek el a héten a dánfoki üdülőtáborban.

Papp Gábor

A Békésen nyaraló csoport megismerkedett a református templommal és annak történetével is.

Fotó: Gazsó János

Mint Forró Lászlótól, Hegyközkovácsi református lelkésztől megtudtuk, nagyon élvezik a szép környezet nyújtotta a szabadságot, a jó levegőt, a vizet, nem bánták meg, hogy Békésre jöttek pihenni.

Az egyházközségben szokás, hogy minden évben egy hetet közösen töltenek el a Balatonnál. Békés adottságai is nagyon jók, és sokkal közelebb is van, mint a Balaton. Másrészt baráti szálak is fűzik egymáshoz a két települést, amelyek nem csupán testvértelepülések, hanem a két református egyházközség között is van testvérgyülekezeti kapcsolat. Békés 1941-ben fogadta testvértelepülésévé a kis bihari falut, ahol békési családok leszármazottai élnek.

A Békésen nyaraló csoport megismerkedett a református templommal és annak történetével, itt találkozhattak Molnár Máté református lelkésszel és Kálmán Tibor polgármesterrel. Ezt követően a városi múzeumot keresték fel, ahol a város múltjáról tudtak meg sok érdekességet. A főtéri világháborús emlékműveken olyan családneveket olvashattak, amelyek Hegyközkovácsiban is megtalálhatók. A városháza dísztermének megtekintése után a református gimnáziumot látogatta meg a csoport.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában