Koszorúzás

2023.08.03. 19:48

A roma holokauszt áldozataira emlékeztek Békésen - galériával

A Roma Holokauszt Áldozatainak Emléknapja alkalmából rendezett megemlékezést a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió, a békési önkormányzat és a Cigány Módszertani és Kutató Központ csütörtökön Békésen.

Papp Gábor

Fotó: Für Henrik

A I. és II. világháborús emlékműnél tartott koszorúzáson elmondott beszédében Karácson Zoltán, a Békés Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat képviselője kiemelte, szerdán volt ötvenegy éve, hogy a Cigány Világszövetség döntött arról, hogy augusztus 2-át nemzetközi emléknappá nyilvánítja. 1944 augusztus 2-ról 3-ra virradóra mintegy négyezer romát gyilkoltak meg az Auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban, ami az európai romák százezreinek népirtását is szimbolizálja.

– Felfoghatatlan, hogy Magyarországról is mennyi honfitársunkat deportáltak és gyilkoltak halomra. Gyermekeket, anyukákat, apukákat, nagymamákat, nagypapákat szolgáltatott ki, és árult el az akkori hatalom – fogalmazott. – Az akkori tragédia nem csak a romáké, nem csak a zsidóságé, hanem Magyarország tragédiája is. 

Hangsúlyozta, fontos emlékezni, hogy soha, de soha ilyen árulás ne történjen. 

– Fontos emlékeztetünk a következő generációkat a történtekre, hogy álljanak ellent az antiszemitizmusnak és a rasszizmusnak. Álljanak ellent a vallási, faji, etnikai alapon történő megkülönböztetésnek – folytatta a gondolatot. – Küzdenünk kell és hallatni a hangunkat, bátorsággal kiállni honfitársaink mellett, az emberi élet értéke mellett.

Deákné Domonkos Julianna, Békés város kulturális tanácsnoka megemlékezésében elmondta, csütörtökön felidézték a nácizmus áldozatává lett cigány származású honfitársaink emlékét és soha el nem feledhető tragédiáját.

– Azért gyűltünk össze, hogy közösen elítéljük a második világháborús népirtások aljas kiagyalóit és sem Istent, sem embert nem ismerő kegyetlen végrehajtóit – tette hozzá. – Azért gyűltünk össze, hogy közösen utasítsuk el a faji megkülönböztetés minden formáját, minden megnyilvánulását. Az utánunk jövő generációk tagjainak is tudniuk kell, hogy akiket a hitleri embertelen ideológia nevében kiközösítettek, elhurcoltak és lágerekbe zártak, akiket megkínoztak, halálra gyötörtek, halálra éheztettek, akiket kivégeztek, vagy a haláltáborok gázkamráiba tereltek, mind ugyanolyan emberek voltak, mint mi.

– A közös emlékezés, a múlt hibáitól való intés mindannyiunk közös felelőssége – hangsúlyozta. – Mindenkinek tudnia kell, hogy azokban a kegyetlen időkben bárki áldozattá válhatott, bárki, akinek a náci eszme alapján nem volt megfelelő a származása, a vallása, vagy nem volt megfelelő a politikai hovatartozása. Csütörtökön fejet hajtottunk az áldozatok emléke előtt, és nem feledkezhetünk meg közös felelősségünkről, hogy nemet mondjuk az igazságtalanságra.

Az eseményen áldást kérő imát mondott Durkó Albert misszióvezető. A megemlékezésen jelen volt Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos, aki ahogy Durkó Albert, a koszorúzást megelőző emlékülésen is beszédet mondott. Az emlékülésen szintén beszédet mondott dr. Bódi Beáta, a Békés Vármegyei Kormányhivatal igazgatója és Deákné Domonkos Julianna. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában