Kiváló az idegrendszere, nem fél semmitől

2023.08.19. 19:29

8 hetesen láttuk utoljára, ma már 80 kilogramm Baltazár, a polgárőr kuvasz

Baltazár, a Békéssámsoni Polgárőr Egyesület kuvasza tekintélyt parancsoló termetével, fegyelmezettségével és jelenlétével magára vonta a figyelmet a falunapon. Mi se voltunk közömbösek, régi ismerősként üdvözöltük, igaz, megismerkedésünkkor csak nyolchetes volt, mára majd 80 kilósra cseperedett Kerekes László polgárőr kedvence. Büszkén mesélte, milyen erényei vannak a kuvasznak, akivel már több helyi rendezvényen bemutatkozott. Sőt!

Csete Ilona

Baltazár és Kerekes László polgárőr

Fotó: Somogyi Martin

A fajtamentő mintaprogram keretében érkezett Békéssámsonba Baltazár. Az Agrárminisztérium támogatásával immár ötödik alkalommal vehetett át kuvaszkölyköket az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ). Békés vármegyében most egy kutyussal foglalkoznak – számoltunk be éppen egy évvel ezelőtt.

– Mára szépen felcseperedett Baltazár. Kiváló az idegrendszere, ez már egészen kicsi, kölyök korában kiderült róla. Most, a falunapi koncerteken is nyugodt maradt a legnagyobb zajhatás idején is. Nem fél ő semmitől, nem rettenti meg más állat se. Szépen haladunk a kiképzésével, okosodik. Az engedelmességi feladatokat ügyesen teljesíti. A közelmúltban meghívást kaptunk a székkutasi piknikre, ahol bemutatkozhattunk és mindent megcsinált, amit kértem tőle –  sorolta a polgárőr, aki három társával és természetesen Baltazárral volt szolgálatban a békéssámsoni falunapon.

A kuvasz az őrző-védő feladatokban is jártas, de a tanulás folyamatos. Készül gazdijával a polgárőr járőrvizsgára. Már kapott Kerekes László felkéréseket, ha levizsgázik Baltazár, akkor ott, ahol magasabb fokozatú biztonságra van szükség, a polgárőr kutyás szolgálatára nem csak Békéssámsonban, de a környező településeken is igényt tartanak. Ősszel kiállításokon is megmutatja magát Baltazár.

A kuvasz is hungarikum

Baltazár a helyi polgárőr-egyesület tulajdona, felelős gazdája pedig Kerekes László polgárőr, aki vállalta otthonában a kutya tartásával, képzésével kapcsolatos feladatokat. Sokat foglalkozik a kuvasszal. Arra törekszik, ne csak szép legyen, hanem okos is.

Az a cél, hogy kiképzetten, járőrszolgálat során is jobban megismerjék a fajtát az emberek.

A génmegőrzési programban kilenc magyar kutyafajtát nyilvánítottak hungarikummá, köztük a kuvaszt is. Ezt a fajtát nemcsak pásztorkutyaként lehet alkalmazni, hanem bűnmegelőzési céllal is, ezt bizonyítja az Országos Polgárőr Szövetséggel indított közös program. Napjainkban több mint 20 kuvasz lát el járőrszolgálatot az országban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában