TOP

2023.07.14. 10:10

Zöld város: négy helyszínt érintő fejlesztés zárult Orosházán

Lezárult Orosháza belvárosában a zöld város fejlesztésére irányuló program, miután az önkormányzat sikerrel pályázott az Európai Unió Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Zöld város kialakítása elnevezésű kiírására. A pályázat keretében a belváros egyes köztereinek a fejlesztése, új szolgáltatások kialakítása volt a cél.

Csete Ilona

Az egyik helyszín: a gimnázium parkja, ahol megújították a zöldfelületet is.

Fotó: Für Henrik

Az elmúlt időszakban megvalósult városközponti fejlesztésa megteremtette Orosháza emblematikus főterét, amelynek kisugárzó hatása érzékelhetően növelte az egész városrész imázsát. Ennek továbbfejlesztése érdekében valósult meg a projekt, amelynek a keretében Orosháza területét érintően négy helyszínen történt fejlesztés.

A katolikus templom melletti Széchenyi tér megújítása során zöldfelületeket hoztak létre, helyet kapott egy zenepavilon, valamint egy kerékpárkölcsönző állomás. A katolikus templom homlokzatának díszkivilágítása mellett megújult a katolikus templom kertje is. Az evangélikus templom homlokzata is kivilágítást, a templom melletti köz díszburkolatot és LED-es térvilágítást kapott, a templom előtti tér szintén megújult. 

A Mikszáth Kálmán utcán, a Táncsics gimnázium előtti területet rekreációs térré alakították, a szoborcsoport megközelíthetőségének kialakítása mellett zöldfelületeket újítottak meg, létrehoztak egy zenearénát. Elkészült a Táncsics gimnázium homlokzatának LED fényvető reflektorokkal történő díszkivilágítása is. A gimnázium mellett, a Dózsa György utcán a járda díszburkolatát folytatták a Zombai utcáig, ugyanitt 16 darab új, merőleges állású parkolóhelyet és két elektromos autótöltőpontot alakítottak ki.

Gyopárosfürdőn a fürdő bejárata mellett szintén helyet kapott egy kerékpárkölcsönző állomás. A két helyszínen kihelyeztek összesen 20 darab kerékpárt. A pályázat keretében megvásárolt eszközök száma 32, a különbözet későbbi kihelyezésére a használati tapasztalatok alapján kerülhet sor - értesült hírportálunk.

A TOP-os projektet Orosháza önkormányzata a Jézus Szíve Plébániával és a Békés Vármegyei Önkormányzati Hivatallal közösen, konzorciumi formában valósította meg 282,20 millió forint, 100 százalékos mértékű vissza nem térítendő európai uniós támogatásból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában