Orosházi Veteránjármű Kedvelők Baráti Egyesülete

2023.07.15. 12:13

Veteránjárművekkel telt meg a csorvási kúria parkja

Szépséges környezetben, szépséges járművek gyülekeztek szombaton reggeltől Csorváson. A szőttes kúria udvarán megelevenedett az építészet, a viseletek és a járműgyártás múltja. Páratlan élményt kínáltak a szervezők és a rendezvénynek otthont adók.

Csete Ilona

A csorvási kúria kertjében parkoltak le az oldtimer járművekkel.

Fotó: A szerző felvétele

Begördültek Csorvásra az Orosházi Veteránjármű Kedvelők Baráti Egyesületének (OVKBE) hívó szavára, a látnivalókban bővelkedő helyszínre az oldtimer autósok és motorosok szombaton délelőtt.

Az OVKBE alakulásáról, rendezvényéről pár gondolatot osztott meg Zilahi Zoltán, aki a veteránjárművesek nagy családjának évtizedek óta ismert és elismert tagja. Civil közösségük üzemelteti Orosházán a Kaáli Autó és Motor Múzeumot. Ezért is a szombati nap végső célállomása az orosházi Könd utca.

Az autógyártás régi, csodás járgányaival érkeztek Csorvásra.
Fotó: A szerző felvétele

A csorvási házigazdák, a Hudák család képviseletében Hudák Mariann Mesterremek és Príma-díjas viseletkészítő, valamint édesanyja, Hudák Józsefné Julika szövő, népi iparművész köszöntötte a résztvevőket: – Ilyen fantasztikus látványt elhoztak hozzánk, hogy megmutassák nekünk, a csorvási embereknek, ez nagy megtiszteltetés - mondta meghatottan Mariann.

– Mindig úgy fogalmazok, mi, itt a város peremén, Isten tenyerén vagyunk. Ilyen napokon különösen ezt érzem. Hálásak vagyunk a szervezőknek, hogy minket választottak, megmutatták nekünk, milyen csodás járműritkaságaik vannak. Itt áll a kertünkben segítőnk, Mária szobra. Próbálják ki, mai útjuk folytatásához is kérjék támogatását – ajánlotta Hudák Mariann nagy tapsot kapva, majd bemutatta Csorvás egyik legrégebbi, Ybl Miklós által tervezett épületét, a nemesi családok lakta kúriát. Az épület a múlt dicsőségének, a jelen munkálkodásának és a jövő reménységének a jelképe.

Zilahi Zoltán és a Hudák család fogadta az érkezőket. 
Fotó: A szerző felvétele

A kertben, amelynek a közepén egy hatalmas barackfa áll, a remény fája, annak árnyékában parkoltak le a veteránjárművek. A gyűjtők miután megismerkedtek a a magyar polgári és nemesi díszruhákkal, a viseletkészítők munkáival, innen indultak Kardoskútra, hogy ott is megmutassák autó- és motormatuzsálemeiket. Napjukat az orosházi Kaáli múzeumnál egy kiállítással koronázzák meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában