Fejlesztés

2023.07.26. 11:56

Tanteremmel bővül az almáskamarási iskola

Nagy élet volt még hetekkel ezelőtt az almáskamarási iskola falai között, amikor már a vakációra készülődtek a gyerekek: a már hagyományos pizsama party teremtett számukra felejthetetlen élményeket. Megágyazott a suli minden diákja a tornateremben, majd másnap búcsút intett a tanévnek. Ám az iskolában az élet azután se állt meg. Sőt! Különösen a pedagógusok aktivizálták magukat: kiürítettek minden helyiséget. Jelenleg kong az épület az ürességtől. Az okokról Pintér Edit igazgató mesélt, miközben megmutatta az épületet kívül s belül.

Csete Ilona

Az építkezésen Kőrösi Zoltán kőművessel egyeztetett az intézményvezető.

Fotó: Für Henrik

Jelenleg is több beruházás zajlik egyszerre az almáskamarási iskolában. Ez indokolta, hogy az utolsó tanítási napot követően a Károlyi Bernát Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola tantermeit, a tanári szobát, a szertárt kiürítsék.

– Iskolánk fenntartója, a Békéscsabai Tankerületi Központ egy nyertes pályázatának köszönhetően (Köznevelési intézmények elektromos rendszerének megújítása a Békéscsabai Tankerületi Központban címen) majd 300 millió forintból a mi intézményünkben is a már nagyon szükséges elektromos hálózat teljes cseréjét, modernizációját elvégzik. Ezért látható most itt, egy kupacba rendezve a sok, leszerelt, elavult lámpatest és a sok régi kábel. Energiatakarékos, modern LED-világításunk lesz hamarosan –  indokolta az igazgató a munkák bontással járó részét. Bizakodik, hogy a tanév kezdetére, sőt, augusztus közepére a kivitelező elkészül.

Az iskola épületében a bontás után modern LED-világítást építenek be. Fotó: Für Henrik

S ha már fejlesztés: az ebben az iskolában egyet jelent a bővítéssel. Erdős Norbert országgyűlési képviselő egy korábbi bejelentésében arról számolt be, hogy a Békéscsabai Tankerületi Központ a Magyar Falu Program keretében 106 millió 965 ezer 313 forintot nyert, vissza nem térítendő támogatásként. Ebből épülhet újabb tanterem, mert az iskola gyermeklétszáma szépen gyarapodott az elmúlt években, az osztálytermek pedig egyre szűkebbek lettek...

– A családias közeg, a német nyelvoktatás, a programjaink jelentenek a családok számára olyan vonzerőt, hogy egyre több a környező településekről a bejáró tanulónk, aminek mi nagyon örülünk. S annak még jobban, hogy a létszám okozta szükséglet, a bővítés, megvalósulhat – tette hozzá Pintér Edit, miközben az iskola udvarán az építkezéshez vezetett.

Nyolc osztály, nyolc tanterem. Ez van jelenleg... és, hogy mi lesz?!

– Épül egy nagy tanterem, valamint egy tanárival is bővülünk. Egy folyosóval kötjük össze az új épületrészt a meglévő ingatlanunkkal. Mozgáskorlátozott mosdónk is lesz – sorolta az igazgató.

Vonzó iskolai programok

Az almáskamarási iskolában a tanév egy pizsama party élményével ért véget. Megágyazott a suli minden diákja a tornateremben, majd másnap búcsút intett a tanévnek. A pizsama party mellett egyhetes napközis Erzsébet-tábort is szerveztek a tanulóknak. Ennek a tematikája az indián élet volt. Az idei vakációt is elbúcsúztatják, nem is akárhogyan.

– Az Erzsébet-tábor nálunk rendhagyó. Zánkára utazunk. Az egész iskola. Augusztus végét a Balaton partján tölthetjük, szeptember elsején térünk haza – tájékoztatott Pintér Edit.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában