Fatörzsek

2023.07.18. 14:31

Művészméhek jelentek meg a békéscsabai, Széchenyi-ligeti játszótéren

Ritka óriás művészméhek jelentek meg azoknál a fatörzseknél, amelyeket elkerítettek a gyermekek, a családok biztonsága érdekében a Széchenyi-ligeti játszótéren – hangsúlyozták megkeresésünkre a városházán. Elmondták: a fatörzsek hosszú évek óta szolgálnak élőhelyként rovaroknak.

Licska Balázs

Szalagot húztak ki, figyelmeztető feliratot is kihelyeztek azoknál a fatörzseknél, amelyeknél megjelentek a ritka művészméhek.

Fotó: Licska Balázs

A művészméhek először 2019-ben jelentek meg a ligeti játszótéren. Bár nem védett fajról van szó, a szakemberek mégis ritkán találkoznak élő példányokkal. Ennek oka, hogy a leírások alapján jellemezően magányosan élnek, most is a peterakás miatt gyűlhettek össze nagyobb számban a farönkökhöz. Ezek az ízeltlábúak a régi lárvajáratokban helyezik biztonságba petéiket, és 2019 óta szinte minden évben így tesznek a ligeti játszótéren lévő fatörzseknél a nyári időszakban.

 

Kiemelték azt is: a művészméhek nem veszélyesek; és nem is tudnak olyan esetről, hogy megtámadtak, bántottak volna gyermekeket.

 

– Az önkormányzat nem tervezi a fatörzsek elszállítását, hiszen azok helyi természetvédelmi területen találhatók, és számtalan élőlény otthonát képezik. Amennyiben megbolygatnák őket, azzal az elpusztulásukat is okozhatnák – magyarázta dr. Kiss Gyula aljegyző, hozzátéve, a játszótéren kívül is vannak olyan fatörzsek, amelyeket azért hagytak helyben, hogy azok járataiban ugyancsak megtelepedhessenek a beporzók.

A Széchenyi-liget helyi természeti védelem alatt áll – hangsúlyozta ismét, hozzáfűzve, hogy az ottani élővilágot, növényeket és állatokat igyekeznek megvédeni. A területen például több rovarhotel is segíti, hogy a családok testközelből ismerhessék meg az élővilágot.

Az óriás művészméhekre visszatérve: a Távol-Keletről érkeztek hazánkba, és több mint kétszer akkorák, mint egy átlagos háziméh. Az utódról történő teljes körű gondoskodás befejezését követően, amely várhatóan három-öt héten át tart, mind a nőstények, mind a hímek elpusztulnak. A leírások szerint arról kapta a művész nevet, hogy jókora szájrágóival leharapott levéldarabkákkal és egyéb természeti anyagokkal béleli az ivadékbölcsőket.

A beporzók védelme érdekében nem elhanyagolható szempont, hogy a vadon élő növényeink 80 százaléka rovarbeporzású faj. Ezek a rovarok tevékenységükkel hozzájárulnak ahhoz is, hogy a legfontosabb kultúrnövényeink termést hozzanak. Pótolhatatlan szerepük van a földi ökoszisztéma megőrzésében és sokféleségének biztosításában – magyarázták a városházán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában