Beruházás

2023.07.20. 15:48

Megújult a nagyon fontos Doboz-Szanazug útszakasz - galériával

Átadták a mintegy 280 millió forintos ráfordítással, 2660 méteren megújult Doboz és Szanazug közötti utat csütörtökön délelőtt. Az ünnepség részeként egy Dobozt érintő járdafejlesztést is felavattak, illetve, mint elhangzott, hamarosan újabb útfelújítás is érintheti majd a települést.

Papp Gábor

Köves Mihály, dr. Jancsó Edina, a Szanazugi Üdülőtulajdonosok Egyesületének elnöke és dr. Kovács József adta át az utat.

Fotó: Für Henrik

A helyi képviselő-testület számára nagyon fontos, hogy kihasználja, fejlessze, bővítse a természeti és épített kincseit, így Szanazugot is. Nem mindegy, hogy az idelátogató vendégek, az üdülőtulajdonosok, milyen utakon közlekednek, hogyan érzik magukat, milyen élményekkel térnek haza – hangsúlyozta a szanazugi fejlesztés helyszínén megtartott köszöntőjében Köves Mihály. Doboz polgármestere elmondta, régóta jogos igényként jelentkezett a Doboz és Szanazug közötti út felújítása. 

– Korábban 2005-ben szélesítették, illetve aszfaltozták az utat. A megnövekedett forgalom és terhelés azonban tönkre tette azt, sőt egyes szakaszai balesetveszélyessé váltak. Az önkormányzat ezért kátyúzást végeztetett, sebességkorlátozást vezetett be, és a DALERD Zrt.-hez fordult a fakitermelés miatti károk megtérítése ügyében, ami eredményes volt – elevenítette fel az előzményeket Köves Mihály. Hozzátette, a Vidékfejlesztési Programra benyújtott pályázatukkal 260 millió 768 ezer forint támogatást nyertek el, amihez saját forrásként 18 millió 194 ezer forintot biztosított az önkormányzat. Így a fejlesztés összege elérte a 278 millió 962 forintot. A felújítás az utóbbi időszak legjelentősebb fejlesztésévé vált a nagyközségben.

– A megvalósult beruházás jelentős előrelépés a turizmus, az idegenforgalom területén, és a Szanazugban működő vállalkozásokra is pozitív hatással van – sorolta a munkálatok jelentőségét Köves Mihály. – Doboz mezőgazdasági település. Sokan keresik és találják meg a boldogulást a növénytermesztésben, hiszen Doboz és Szanazug között több száz hektáron termelnek zöldségféléket, gabonaféléket, akik munkáját is nagymértékben segíti, biztosítja az út felújítása.

Az útszakasz 2660 méteren és 5,5 méter szélességben újult meg, az épített földpadka szélessége mindkét oldalán egy-egy méter. 

A másik csütörtökön átadott beruházással kapcsolatban a polgármester kifejtette, a Magyar Falu Program keretében Dobozon, a Damjanich utca 210 méteres, a Templom utca 82 méteres és a Kossuth tér 40 méteres szakaszán építettek járdát. Ennek a projektnek a keretében összesen 332 méter járda épült. Az építés költsége elérte a 4 millió 638 ezer, a projekt teljes költsége pedig az 5 millió forintot.

Köves Mihály kiemelte, a településen korábban saját erőből és pályázati forrásokból mintegy 5,5 kilométer járda épült, és ezt a számot további növeli az említett beruházásban elkészült 332 méter járda.

– Az elmúlt években tehát csaknem 6 kilométer járda újult meg Dobozon. Igyekeztünk gyűjtőutcákat kiválasztani, és a lakossági elvárásoknak megfelelően készültek el a beruházások – tette hozzá.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő átadó beszédében kifejtette, Szanazug arculata évről évre egyre szebb. Mint mondta, sokszor bejárták a településtől az üdülőterületig vezető utat, illetve keresték a pályázati lehetőségeket, amelyeket végül a Vidékfejlesztési Program kiírásában találtak meg.

Bejelentette, egyeztetett a megyei közúttal, és eldőlt, hogy a Magyar Falu Program keretében hamarosan megújulhat egy újabb dobozi útrész a szanazugi bekötő úttól a hídig.

A járdaépítés kapcsán úgy fogalmazott, ezek a fejlesztések az idős emberek és kisgyermekes családok számára egyaránt nagyon fontosak. Összességében elmondta, lépésről lépésre, tervezetten igyekeznek szépíteni, korszerűbbé tenni a települést, a településeket.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában