Egy év próbára bocsátás

2023.07.25. 16:20

Galbács vesztett: a Kúria kimondta, hogy rágalmazásban bűnös a gyulai ellenzéki képviselő

A Kúria végzése szerint is bűnös rágalmazás vétségében Galbács Mihály. A Márky-Zay Péter által alapított Mindenki Magyarországa Mozgalom gyulai önkormányzati képviselőjét korábban egy év próbára bocsátásra ítélte a Békéscsabai Járásbíróság. A Kúria ezt az ítéletet és a Kecskeméti Törvényszék másodfokon hozott végzését is hatályban tartotta.

Papp Gábor

A Galbács Mihály ügyében kiszabott döntéssel szemben már nincs helye fellebbezésnek.

Fotó: MW

A Kúria végzése szerint is bűnös Galbács Mihály, aki rágalmazás bűncselekményt követett el dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere ellen. A döntéssel szemben már nincs helye fellebbezésnek. A fejleményekkel kapcsolatban tartott keddi sajtótájékoztatón dr. Görgényi Ernő elmondta, a Kúria határozatát a napokban vette át. Ennek kapcsán hangsúlyozta, Galbács Mihályt törvényes és tisztességes eljárásban ítélte el a független magyar bíróság mind a három fokon. 

Hamis állításokat tett a kampányban

– Galbács Mihály a 2019-es önkormányzati választási kampányban fogalmazott meg olyan hamis állításokat, amelyekben engem és egyébként másokat is visszaélésekkel vádolt meg. Ezért magánvádas eljárást indítottam ellene, amelyben bizonyíthatta volna állításait a független bíróság előtt – idézte fel az események előzményeit a polgármester. Mint kiemelte, Galbács Mihály semmit nem tudott bizonyítani.

– Vallomásában nyíltan beismerte, hogy nem tudja igazolni állításait. Ezzel azt is beismerte, hogy becsapta azokat, akik rá szavaztak 2019-ben – tette hozzá, majd úgy fogalmazott: a választópolgárok több mint 90 százaléka tudta, hogy hamis állításokkal kampányol Galbács Mihály, ezért nem választották meg sem polgármesternek, sem egyéni önkormányzati képviselőnek, listáról jutott be a képviselő-testületbe. 

– A választópolgárok után a bíróságok ítélkeztek felette – folytatta a gondolatot dr. Görgényi Ernő. – A Békéscsabai Járásbíróság nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt elítélte Galbács Mihályt. A vádlott fellebbezett, az ügyet a Kecskeméti Törvényszék bírálta felül. Utóbbi is megállapította, hogy bűnös, sőt, olyan kijelentéseiért is felelősségre vonta, amiért a Békéscsabai Járásbíróság nem. Ezután a vádlott és védője a Kúriához fordult jogorvoslatért.

Dr. Görgényi Ernő: „Galbács Mihály vallomásában nyíltan beismerte, hogy nem tudja igazolni állításait. Ezzel azt is beismerte, hogy becsapta azokat, akik rá szavaztak 2019-ben”. Fotó: Bencsik Ádám

Mint mondta, az önkormányzati képviselő és védője, a pesti sztárügyvédként ismert Bárándy Gergely azzal az indokkal adtak be felülvizsgálati kérelmet a Kúriához, hogy szerintük a Kecskeméti Törvényszék elfogult volt a javára, ezért kérték a jogerős határozat hatályon kívül helyezését és új eljárás lefolytatását.  Dr. Görgényi Ernő különösen érdekesnek nevezte, hogy nem Galbács Mihály ártatlanságára, téves bírósági értékelésre vagy más jogi megítélésre hivatkoztak, hanem elfogultság miatt fordultak a Kúriához.

A momentumos képviselő is beleavatkozott az ügybe 

A polgármester ennek kapcsán nyomatékosította, jogi képviselője, a gyulai Magyar György beadványban tette világossá, hogy teljesen alaptalan Bárándy Gergely kérelme. Kiemelte, nagyon fontos lehetett a baloldalnak, hogy Galbács Mihályt kimentsék, ugyanis Hajnal Miklós momentumos fővárosi országgyűlési képviselő is beleavatkozott az ügybe. 

– Képviselői minőségében, levélben kért magyarázatot az Országos Bírósági Hivatal elnökétől arra, hogy a Galbácsot elítélő bírói tanács tagjai miért nem jelentettek be elfogultságot – idézte fel a történteket dr. Görgényi Ernő, aki szerint ez a független bíróság munkájába való politikai beavatkozás kísérlete volt.

Kitért arra, hogy összesen kilenc bíró vizsgálta meg az ügyet. 
– Egy bíró Békéscsabán, három bíró Kecskeméten és öt bíró a budapesti Kúrián tette ezt. Mind a kilenc bíró azt állapította meg, hogy Galbács Mihály bűnös és rágalmazást követett el. Négy évig folyt az ügy a bíróságokon – sorolta, majd hangsúlyozta, ez hosszú idő, de mindvégig elszánt volt, hogy végigviszi az ügyet, „mert nem maradhat következmények nélkül, ha valaki hazug, lejárató kampánnyal akarja elnyerni a gyulai polgárok bizalmát”.

Költségvetési csalás gyanúja miatt ál bíróság elé

Hozzátette, Galbács Mihálynak a közeljövőben már nem rágalmazás miatt, hanem súlyos közvádas bűncselekmények miatt kell bíróság elé állnia. A Gyulai Termál FC egykori elnökeként vádlottként jelentős értékre elkövetett sikkasztás, költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás gyanúja miatt kell felelnie a bíróság előtt

A Gyulai Hírlap kérdésére dr. Görgényi Ernő elmondta, ezt követően fogják elindítani azt a polgári peres eljárást, amelyben sérelemdíjat fog kérni. A pontos összegről a jogi képviselőjével egyeztet majd, a bíróság által megítélt sérelemdíjat pedig maradéktalanul a gyulai utánpótlás-labdarúgás javára fogja felajánlani. A bírósági döntés nem érinti Galbács Mihály önkormányzati képviselői tisztségét.

Galbács Mihály lapunknak nem kívánta érdemben kommentálni a Kúria döntését, de érdekesnek nevezte a határozatot, különösen annak elfogultságra vonatkozó részét. Véleménye szerint az ilyen ügyeket amúgy is nehéz bizonyítani. – Összességében tudomásul veszem a Kúria végzését – fogalmazott.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában