Gőböly-garázs

2023.07.30. 18:14

Dél-békési Moszkvics-szerelem: a garázsban történteket a fiú menedzseli, míg édesapja szereli az autót

Gőböly György egy dél-békési község 14 éves diákja, aki szeptembertől kezdi a nyolcadik osztályt a Bereczki Máté Általános Iskolában. Azzal hívta fel magára a figyelmet a srác, hogy kunágotai garázsukban édesapjával közösen egy öreg Moszkvics Aleko felújításába kezdtek. Ami önmagában még nem hír. Nosza, hajrá, csinálják! Ám az autó egykor filmsztár volt. Ki hinné - pláne itt, Kunágotán, egy udvar közepén kissé viharvert állapotban. Meglátogattuk apát és fiát, mert a moszkvicsos történetről mi még keveset, ám a Youtube erre a témára nyitott és fogékony népe már annál többet tud.

Csete Ilona

Az autó körüli munkákról, a márkáról az ifjabbik Gőböly György tartalmakat készít

Fotó: Für Henrik

A Gőböly garázsban parkoló autó 1993 végén gurult le a szovjet autógyár szalagjáról. A járgány sok éven át egy idős bácsi tulajdona volt, megkímélte, vigyázott rá. Halála után a békési Kima Norbert (Izs-Moszkvics Garázs) lett a tulajdonosa, akivel a kunágotai, e márkát kedvelő apa-fia páros jó barátságot ápol.

– Szerettünk volna régi autókkal foglalkozni. Így került hozzánk ez a járgány. A motorházában 1.6-os Lada motor duruzsol, az elődje a Moszkvics 2141S viszont Moszkvics 1.5 motorral volt szerelve – tették hozzá Gőbölyék. 

Minden érdekli, ami Moszvics

– Jelen állapotán folyamatosan próbálunk javítani, aprólékos munka vár reánk – ezt már Kunágotán mesélték. A munkamegosztás úgy néz ki: a kamionos édesapa a szerelést végzi, fia pedig a világháló kínálta lehetőségeket kihasználva menedzseli azt. A srác 2022. április elsején Gőböly Garázs néven Youtube csatornát indított.

– Azóta rendszeresen videókat töltünk fel a csatornánkra, minden, ami Moszkvics, minden, ami ehhez a márkához, a  találkozókhoz, minden, ami az alkatrészekhez kapcsolódó információ, autószerelős, autót bemutató, veteránautós, találkozós tartalom, az megjelenik. Voltunk például Szarvason, ott is találkoztunk moszkvicsos témával, tulajdonossal, készítettem videót, sokakat érdekelt – érvelt a tartalomgyártás, a nyilvánosság igényének a kielégítése, a modern korral való lépéstartás szükségessége mellett ifjabb Gőböly György.

Apa és fia együtt hódol hobbijának

– S ha elkészülünk a jelenleg 29 éves járgányunkkal, szeretnénk egy Moszkvics klubnak a tagjai lenni. Munka van bőven – ezt apa és fia is megerősítette, miközben elővettek a kesztyűtartóból egy eredeti, az autóhoz való kézikönyvet.

A hátsó híd javítása után – a rozsda számára kikezdhetetlen volt eddig a járgány– az Aleko lakatosára vár a jármű, majd a külcsínre, a fényezésre helyezik a hangsúlyt. 

A kisebbik Gőbölynek még egy éve van az általános iskolában, tervei vannak a továbbtanulást illetően: Békéscsabára készül, hogy okleveles szoftverfejlesztő lehessen. Hobbiként pedig itt ez az öreg autó...

– Még egyelőre autó nélkül járunk találkozókra, felcsipegetünk információkat, kapcsolatokat építünk, a fiút támogatjuk, s közben szereljük a magunk Moszkvicsát és hírét visszük Kunágotának és a Gőböly Garázsnak – ezt már az édesapa tette hozzá.

A Blokádban is láthatjuk járgányukat

2022-ben készült az 1990-es taxisblokád négy napjának krónikáját bemutató Blokád című film, ebben szerepelt Gőbölyék Alekója taxiként. A filmesek keresték meg a békési IZS-Moszkvizs Garázst, hogy tudnak-e szovjet  típusú autót a jelenetekhez biztosítani. Korhű járgányokat kerestek. Ez a Moszkvics Aleko 1,6-os Lada motorral ott szerepel a filmben. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában