Élhetőbb település

2023.07.30. 15:27

Dél-Békés mintaprojektjét is bemutatták a miniszternek

Dél-Békés országgyűlési képviselője, Erdős Norbert számolt be közösségi oldalán arról, hogy bemutatták dr. Navracsics Tibor miniszternek Dél-Békés Komplex Energetikai Ökoszisztéma és Vízgazdálkodási Mintaprojektjének kialakítását.

Csete Ilona

Két beavatkozási területet határoztak meg

Forrás: Facebook

– Közös célunk, hogy Dél-Békés, annak minden települése minél élhetőbb legyen, és képessé váljon a sűrűsödő kihívásokkal megbirkózni. Ezért azonosítanunk kellett azokat a területeket, ahol mindezek érdekében be kell és eredményesen be is lehet avatkoznunk. A koronavírus-járvány tapasztalatai, a szomszédban zajló háború, ezek hatásai, az energiapiacon zajló folyamatok figyelembe vételével és Dél-Békés adottságait, lakosainak igényeit megvizsgálva úgy találtuk, hogy elsősorban két feladat és lehetőség áll előttünk: a Marosháton és környékén élők jól tudják, milyen az, ha szűkében vagyunk a víznek. Ezért beavatkozási területként határoztuk meg a vízgazdálkodás fejlesztését, ezzel összefüggő feladatként a vízpótlást, a Száraz-ér, Gyopárosfürdő, az egészségturizmus, a települési integrált csapadékvíz-gazdálkodás fejlesztését és a mezőgazdasági termelékenység jelentős növelését.

A másik beavatkozási terület a térség rendkívül jó adottságaira alapozottan az energetika, hiszen számos itteni településen kínálkozik lehetőség a geotermia, a napenergia, vagy akár a biogáz hasznosítására – összegezte a politikus.

– A mintaprojekt kidolgozásában résztvevő projekt-tervezési, vízgazdálkodási és energetikai szakemberek tudását, a térség lakosainak a szorgalmát, az érintett településvezetők rátermettségét ismerve joggal bízhatunk a sikerben – tette hozzá Erdős Norbert.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában