Beruházás

2023.07.14. 15:36

Átadták a különleges gyulai játszóházat - galériával, videóval

Átadták az egykori gyulai alispáni lakban mintegy 410 millió forintos beruházással elkészült, a gyermekek valamennyi korosztályának számos attrakciót tartogató Játszóházat pénteken délelőtt.

Papp Gábor

Fotó: Lehoczky Péter

– Gyulán felnőni, Gyulán tölteni a gyermekkort csodálatos dolog. A város életre szóló élmények tárháza, aki itt nőtt fel, örökre és elválaszthatatlanul kötődik a városhoz– fogalmazott köszöntőjében dr. Görgényi Ernő. A polgármester hangsúlyozta, ebben kétségtelenül meghatározó szerepet játszik az épített örökség, a természeti értékek és a szellemi kincsek sora, amelyet elődeik hagytak rájuk. Mint mondta, felelősséggel tartoznak a teremtett értékek és a szellemiség megőrzéséért.

– Meg kell adnunk a mai és a jövőben születő gyermekeknek azt a csodálatos élményt, ami mi is átélhettünk a városban – tette hozzá. – Tennünk kell azért, hogy ők is rohangálhassanak a Csigakert vagy a Göndöcs-kert fái között, felfedezve a természet értékeit. Kifejtette, ezért rehabilitálták a Csiga-kertet, a Göndöcs-kertet, a Szent Miklós parkot és eredményesen dolgoztak azért, hogy szabadon szaladgálhassanak a gyerekek az Almásy-kastély parkjában is, amit a korábbi nemzedékek csak a kerítés túlsó oldaláról nézhettek. Elmondta, ahol lehet, az ikonikus gyulai középületekben, házakban közösségi tereket kell kialakítaniuk; életet, funkciót kell vinniük régi szép épületeikbe, mert azok csak így maradhatnak fenn.

– A fenntarthatóság érdekében ötvöznünk kell a régi, maradandó, a szemnek szép építészeti értékeket a modern technológiával – fogalmazott. Az elmúlt tizenkét év eredményeiből példaként említette az Almásy-kastély, a Vigadó, a Kohán Képtár, a művelődési ház, a Máriás-ház, az Erkel Ferenc Emlékház felújítását. Kitért arra, hogy segítették a Komló szálloda újjászületését, illetve szólt arról, hogy már zajlik a Ladics ház és Százéves Cukrászda felújítása is.

Mint elmondta, régi tervük volt az alispáni lak rekonstrukciója. A turisztikailag frekventált területen található, évekig üresen álló épület hasznosítására akkori tulajdonosának, a magyar államnak nem voltak tervei. Lázár János akkori kancelláriaminiszter segítségének köszönhetően a kormány ingyenesen Gyula város tulajdonába adta az értékes épületet, majd az önkormányzat a gyógyhellyé minősített területen lévő ingatlanok fejlesztésére kiírt pályázaton támogatást nyert a beruházásra. Emlékeztetett arra, hogy Alt Norbert alpolgármester vezetésével egy kreatív csapat dolgozta ki a koncepciót, ami alapján egyedi kikapcsolódási lehetőség született a gyulai és a városba érkező családok gyermekei számára. 

Az önkormányzat közel 300 millió forintot nyert a célra, amihez a képviselő-testület 110 millió forint városi saját forrást biztosított. A Játszóházat az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. üzemelteti.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a gyulai önkormányzat jó gazdája a meglévő épületeknek: – Gyulán van elképzelés, kreativitás, vannak előremutató gondolatok – tette hozzá. – Gyula turisztikai központ, a játszóház pedig szervesen kapcsolódik a várfürdő környéki attrakciókhoz.

Dr. Kovács József beszédében felidézte az alispáni lak történetét: – Az alispáni laknak, a Játszóháznak az önkormányzat jó gazdája lesz – emelte ki, majd hangsúlyozta: az utóbbi 14 év a töretlen fejlődésről szól a városban. 

Az eseményen részt vett Kempf Zozó BMX világbajnok, aki exatlonos barátaival, illetve fiatalokkal érkezett az eseményre.
 

Számos attrakció várja a gyerekeket
A Játszóházban, a szabadidős élményközpontban egyebek mellett társasjátékszoba, bolt-, pékség-, bank- és rendőség-installációkkal felszerelt minipolis, partyszoba, interaktív játékokkal színesített gamerszoba, babyszoba, összetett élménypályával, trambulinnal, mászó-kúszó-csúszópályával, jumpingszőnyeggel, szivacsmedencével felszerelt mászó- és ugrálószoba is várja a gyerekeket. Játékpincében társasjátékok, billiárd, darts és csocsó is elérhető, a helyiség kiváló helyszín baráti összejövetelekhez, születésnapokhoz vagy akár céges rendezvényekhez is.

Kint pedig a kereskedelmi tévékből ismert egészen különleges, a vármegyében egyedülálló nindzsapályán tesztelhetik magukat a vállalkozó kedvű gyerekek és fiatalok. A kültéri akadályokkal felszerelt, ügyességi és erőnléti szektorokra osztott pályán több ügyességi és erőnléti szektor, variálható, bővíthető akadályok állnak rendelkezésre.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában