Harmónia

2023.07.17. 09:35

Aranydiplomát érdemelt ki az újkígyósi kolbászkirály, akinek már a lánya is nyer

Tiszta otthon, rendes ház – olvasható a Pallér család házának homlokzatán. A melegséget árasztó otthon egyben a családi kisvállalkozás bázisa is, ugyanis a kert végében kapott helyet a hentesmester húsfeldolgozó birodalma.

Nyemcsok László

A Csabai Kolbászklub első díját Pallér Sándor lánya érdemelte ki szárazkolbászával

A patyolattisztaság és a rend a műhelyben és a tárolóban is tetten érhető, bár az utóbbiban más jobban lekötötte a figyelmünket. Vékony- és vastagkolbászok sorjáztak a rudakon, csodaszép kolozsvári szalonnák és egyéb füstölt termékek vették körül.

– A titok a füstölés mellett ebben, azaz a tárolásban és a generációkon átívelő tudásban, tapasztalatban rejlik. Ezt igyekszem továbbadni Laurának már évek óta, folyamatosan beavatva a húsfeldolgozás és a kolbász-előállítás részleteibe – ecsetelte a mester. –  A tároló komoly páramentesítővel rendelkezik, de ezt úgy kell használni, hogy a kolbászok mindig jól érezzék itt a magukat. Ha túlszáradnak, üreges lesz a belsejük, ha nedvesek maradnak, könnyebben penészednek. Ami még nagyon fontos, az érést nem szabad gyorsítani. Más az érett, és más a kiszáradt, gyorsan szikkasztott kolbász.

Laura a nyertes kolbásszal és a díjjal

A Mester kiemelte, a versenyekre minimum hathónapos szálakat ad le. Az egy- és másfél éves is finom, de inkább a régi világot idézi, amikor a kukoricatörésnél vágták meg a legvastagabbakat. Akár a dorkát vagy a hólyagba, kacsabegybe töltött kolbászt. Ezeknek már kicsit „húzósságuk” van, így fogalmazták meg  régiek. Akadnak, akiknek még ma is ezek az igazi szárazkolbászok.

A hentesmester értett a szóból, amikor azt mondtuk, szép, szép az elmélet, de inkább a gyakorlat oldaláról érdekelne a téma. Szeletelt is többfajta korú vastagkolbászt, valóban a hat-nyolc hónaposak nyertek.

– A kulcsszó a harmónia, vagyis az a jó, ha érzel minden ízt benne, nem viszi el a sója és a csípőssége. A jó kolbász szétolvad a szádban, szaftos, ahogy mondani szokták, olyan kell még íze van – ecsetelte Pallér Sándor. Aki a XVI. Orosházi Hagyományok, Ízek versenyén Aranydiplomát érdemelt ki termékével.

– Nem is igazán akartam nevezni, mert már februárban megvettem a jegyet Pick Szeged szurkolóként Kölnbe, a férfi kézilabda Final Four-ra, és egybeesett a rendezvénnyel. Sajnos, a Szeged nem jutott be. Az orosházi szervezőktől azt az üzenetet kaptam ugyanakkor, hogy a hagyománnyal nem szakíthatok. Így küldtem kolbászt, az érte járó díjat pedig az egyik barátom vette át– mesélte Sándor. – A Csabai Kolbászklub versenyére azzal a kolbásszal neveztünk, amit Laura választott. Jól döntött, mert az első díjat kapta meg. Ami pedig számomra még nagy élmény volt, a kolbászkészítés élő legendájával, Dékány Feri bácsival együtt fotózhattam le a lányomat.  

Moncsi beelőzött a kolbászfesztiválon      

Pallérné Benkó Mónika, a hentesmester felesége a családi gazdaságban elsősorban az adminisztrációt, a papírmunkát végzi, ami nélkülözhetetlen.

– A tavalyi Csabai Kolbászfesztiválra három kolbászt különítettünk el a többitől. Nem azért, mert ezek jobbak lennének, hanem, hogy mindenkinek meglegyen az a szál a családban, amire különösen odafigyel a kamrában, és nem kóstolja meg, bármennyire éhes is – mesélte mosolyogva Pallér Sándor. – Különös gonddal vigyáztuk ezeket, majd együtt vittük be a Csabai Rendezvénypajtába. Természetesen izgatottan vártuk a pontozás eredményét, mert mindenki a saját portékájára a legbüszkébb, de a zsűri szava szent. A feleségemé, Moncsié kapta a legtöbb pontot, a második díjat vehette át.  

A hentesmester elmondta, hagyományos termékeiért közösségi díjat is kapott az agrárminisztertől. Hozzátette, ez az elismerés azért is különösen közel áll a szívéhez, mert a hagyományos ízek generációkon keresztül való megőrzéséért ítélték oda számára, és a díjat együtt vehette át Botyánszki Pállal, Újkígyós polgármesterével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában