Szántóföld

2023.07.27. 06:55

A szagért elnézést kérnek, de a trágyától nőnek Békésben a növények

Békés vármegye területén a nyári betakarítási munkák a végéhez közelednek. Ezzel egyidejűleg az állattartók megkezdték a trágya (szerves- és hígtrágya) szántóföldi kijuttatását.

Nyemcsok László

Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magosz Békés vármegyei elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a trágya kijuttatása bizonyos időjárási körülmények között intenzív, zavaró szaghatással járhat.

– Békés vármegye területének jelentős része mezőgazdaságilag művelt (szántó, gyümölcsös, legelő), amely jelentősen hozzájárul Magyarország élelmiszer alapanyag előállításához – emelte ki Kozsuch Kornél. – A növénytermesztésben szükség van tápanyag-utánpótlásra, hogy a nemzeti kincsnek számító termőföld termőképességét megőrizzük, valamint az állattenyésztésben képződő melléktermékeket (szerves- és hígtrágya) megfelelően használjuk fel. Ezeket a trágyaféléket a gazdálkodók a betakarítást követő talajmunkák során juttatják ki, terítik szét a földekre, ahol is azokat a talajba forgatják rövid időn belül. E tápanyag-utánpótlási tevékenységek az anyagok eredete miatt, bizonyos időjárási körülmények között kellemetlen szaghatással járhatnak ezen időszak alatt.

A NAK Békés vármegyei elnöke a lakosság megértését és türelmét kérte. Ahogy fogalmazott, a helyileg, biztonságosan előállított élelmiszer és a talaj termőképességének megőrzése közös érdek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában