Természeti értékek

2023.07.30. 07:48

A sárga erdei tulipánt és a kunhalmokat is érintette a mezőberényi előadás

A Mezőberényi Értéktárban található természeti értékekről tartott előadást a napokban a helyi muzeális gyűjteményben, a Múzeumi esték című sorozat részeként Szelekovszky László természetvédelmi szakember – számolt be az eseményről az Orlai ház.

Papp Gábor

Körösi Mihály alpolgármester, az értéktár bizottság elnöke köszöntőjében bejelentette, dr. Gschwindt András munkássága bekerült a megyei értéktárba. Az alpolgármester kifejtette, dr. Gschwindt Andrásnak nemcsak az űrkutatási munkáját becsülik, hanem azt is, hogy odafigyel a város értékeire.

A részletekről az Orlai ház oldalán kiemelték, Szelekovszky László bevezetőként arról szólt, hogy 1964-ben került Mezőberénybe, itt agronómusként dolgozott. Ha a városban jön, az utcán ma is sokan köszönnek neki. A sárga erdei tulipánról azt hangsúlyozta, hogy a legtöbb tudós úgy vélekedik, hogy valahonnan keletről származik, de ez egyáltalán nem biztos.

A kunhalmok védelméről szóló 1996-os törvényről elmondta, hogy dr. Tóth Alberttel és másokkal együtt részt vett annak előkészítésében. Az eredeti törvényből kimaradt, hogy azt tilos szántani, két évvel később a jogszabály módosításával ezt is sikerült elérniük. Az előadó kifejtette, a legrégibb kunhalmokat ötezer évesnek tartják, ezek között vannak őrhalmok, települési, illetve temetkezési helyek. Az ország legnagyobb kunhalma a békésszentandrási Gödény-halom, ez 12 méter 26 centi magas. A becslések szerint régen a megyében 1000-1500 kunhalom lehetett, ma 550-560 ismert. Mezőberény határában 14-15 volt, ma öt-hat látható. 

A városi ligetről Szelekovszky László elmondta, ott erdei lombhullató fák találhatók, ezeket nem mértani pontossággal ültették, ez adja a terület szépségét. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában