Kézműves finomságok

2023.06.21. 06:30

Tejbegrízes fagyival indul az országos versenyen az újkígyósi pár

Július 7-én rendezik meg 26. alkalommal az Év fagylaltja versenyt Komáromban, melyen az újkígyósi Urbán Csilla és Urbán Viktor is indul: egyik fagyijukat újították most meg a két hét múlva esedékes megmérettetésre. A versenyen az „A” kategóriában indulnak, ahol szigorú követelményeknek kell megfelelni.

Gyemendi Réka

1950-ben született meg a fagyizó, azóta generációról generációra újul meg a családi vállalkozás.

Fotó: Bencsik Ádám 

– Az „A” kategóriában csak kézműves fagylaltok versenyezhetnek, melyek kizárólag természetes alapanyagokból és természetes kötőanyagok felhasználásával készültek, mesterséges adalékanyagok nélkül. Csak saját készítésű öntettel, variegátókkal ízesíthetők, a tejes fagylaltok főzéssel készülhetnek. A felhasznált gyümölcsöknek 90-100 százalékos gyümölcstartalommal kell bírniuk és minimum 30 százalékban kell tartalmaznia ezeket a fagyiknak. Mi 40-50 százalékos gyümölcstartalommal dolgozunk és kizárólag 100 százalékos gyümölcsöket vagy gyümölcspüréket használunk –ismertette Csilla, a VaBene Fagylaltműhely ügyvezetője.

A verseny előtt a recepteket előre le kell adni a résztvevőknek, illetve – a korábbi évektől eltérően – idén a helyszínen kell elkészíteni a fagylaltot. 

A megmérettetésre Csilla és Viktor egy grízes fagylaltot álmodott meg. Mint mondják, a tejbegríz fagyijuk évek óta nagy közönségkedvenc újkígyósi üzletükben, ezért ezt szerették volna kicsit továbbfejleszteni.

– Egy homoktövises variegátót készítettünk, aminek nagyon intenzív ízvilága van. Ezt sáfrányos szeklicével egészítettük ki. Azért választottuk ezt a fűszernövényt, mert az alföldön őshonos, és szerettük volna a versenyen bemutatni ezt a helyi értéket. A homoktövisnek és a sáfránynak elég intenzív íze van, ezért annak érdekében, hogy egy harmonikus, különleges ízvilágot kapjunk, sárgabarackkal egészítettük ki. 

 

Így született meg a grízes-tejes fagylalt homoktövises, sáfrányos sárgabarack variegátóval – ecsetelte Csilla. 

 

– Mindenki különböző formában szereti a tejbegrízt fogyasztani, ezt próbáltuk megálmodni egy tégely fagyiban – tette hozzá Viktor. Így jött az az ötlet a csapatuk részéről, hogy grízgombócot is a fagyiba kevernek, így teljessé téve azt.

Elhangzott, nagyon fontos számukra egy-egy fagylalt megalkotásánál, hogy ne csak egy bizonyos ízzel bírjon, hanem egy összetett, komplett ízélményt érjenek el a körítéssel, a különböző textúrák és fűszerek beépítésével.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában