Sajtótájékoztató

2023.06.29. 17:08

Százezrek biztonságát erősíti a gyulai Almásy-kastélyban a defibrillátor

Sajtótájékoztató keretében adták át a gyulai Almásy-kastélyban megtartott februári esküvő kiállításon indított jótékonysági akció és a látogatói adományok segítségével beszerzett félautomata defibrillátort csütörtökön kora délután a látogatóközpont Stefánia-szárnyában. Az eszköz a kastély, a vár, illetve az azokat körülölelő várkert és kastélypark évi több százezer látogatójának biztonságát erősíti majd.

Papp Gábor

A készülék életet menthet. Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed, dr. Asztalosné Varga Judit, Fekete-Dombi Ildikó és dr. Görgényi Ernő az átadáson. Fotó: Bencsik Ádám

Amikor Fekete-Dombi Ildikóval, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezető igazgatójával a képviselő-testületnek azt javasoltuk, hogy a kastély új szárnyát Stefánia grófnőről nevezzük el, abban is gondolkodtunk, hogy a jó példa követésére sarkaljuk a vendégeket – fogalmazott a sajtótájékoztatón dr. Görgényi Ernő. Gyula polgármestere elmondta, Stefánia grófnő híresnek számított karitatív szellemiségéről, számos jótékonysági kezdeményezés fűződik a nevéhez, ami ez alkalommal is követőkre talált.

– A vállalkozók, a kiállítók, a látogatók egy nemes cél érdekében adományoztak, azért, hogy a kastély számára defibrillátort szerezzenek be – tette hozzá. A polgármester emlékeztetett arra, hogy szerdán vették át Az év turisztikai városa elismerést, ami azt is mutatja, hogy Gyula hazánk egyik vezető idegenforgalmi célpontja, és mindez kiemelten magas vendégforgalmat is jelent. A kastélyt egy évben mintegy 80 ezren, a várat évente 100 ezren keresik fel, és a várkertben, illetve a kastélyparkban is rengetegen fordulnak meg.

– Számukra nemcsak szolgáltatást szeretnénk nyújtani, hanem vigyázni is szeretnénk rájuk – emelte ki. – Az Abdul doktor szakmai javaslatára kiválasztott félautomata defibrillátor azonnali segítséget jelent, ha valaki rosszul lenne, az eszköz életet menthet.

Dr. Asztalosné Varga Judit, a V-Art Rendezvényszervezés alapító-tulajdonosa elmondta, a Stefánia grófnőhöz fűződő hagyományok arra ösztönözték őket, hogy folytassák az általa képviselt tradíciókat és segítsenek. Ezért fogtak össze vállalkozók és kiállítók.

Dr. Abrulrahman Abdulrab Mohamed, az Egészséges Városért Közalapítvány kuratóriumának elnöke kiemelte, arra törekedtek, hogy megbízható készüléket szerezzenek be.

– Sikerült ilyen eszközt választani, aminek emellett az akkumulátora is sokáig használható. A gyártó cég kórházi monitorokat és eszközöket forgalmaz, nagy tapasztalata van a területen – hangsúlyozta. A szakember úgy vélekedett, nagyon lényeges, hogy ilyen nagyságú épületben legyen defibrillátor, amelynek használatáról a mentők képzést is tartanak majd a dolgozóknak, közalapítványuk pedig arra törekszik, hogy minél több programot szervezzen az újraélesztéssel kapcsolatban.

– Az emberi élet felbecsülhetetlen, gyakran minden másodperc számít, ezért is fontos a készülék beszerzése – fogalmazott. 

Fekete-Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezető igazgatója elmondta, a mai modern múzeumoknak nemcsak a műtárgyak elhelyezéséről és bemutatásáról kell gondoskodniuk, hanem a helyi társadalomba is be kell integrálódniuk, jó kapcsolatot kell ápolniuk a helyi társadalmakkal. A csütörtöki esemény négy szektor, a vállalkozások, a kulturális szféra, a közalapítvány és az önkormányzat együttműködésével valósulhatott meg. Mint kifejtette, nem tud másik olyan kastélyról, amelyben hasonló készülékkel rendelkeznek. A defibrillátor 437 ezer forintba került.

Applikációban is jelzik a készülék meglétét

Fekete-Dombi Ildikó megerősítette, a vár és az Almásy-kastély kiállítótereiben mintegy 180 ezer látogatót fogadnak egy évben, amihez még hozzáadódnak a parkban sétálók, illetve a különböző rendezvényeken résztvevők, a 180 ezres szám így meg is duplázódhat.

– Kiemelt célunk, hogy minden téren érzékenyek és nyitottak legyünk, és szükség esetében minden helyzetben segítsünk – folytatta a gondolatot. A szakember kitért arra, hogy nem ez az első hasonló ilyen program. Példaként említette a Baptista Szeretetszolgálattal közös jótékonysági akcióikat vagy az állatmenhely támogatására életre hívott kezdeményezésüket. 

Az újraélesztő készülékkel kapcsolatban elmondta, pénteken délután már képzést tartanak a munkatársak egy részének. A készülék meglétét a kastély ajtaján, illetve egy speciális telefonos applikációban is jelzik majd, hogy arról minél többen tudjanak.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában