Góbéfest

2023.06.27. 06:25

Nagy-Britannia legnagyobb magyar ünnepén járt Herczeg Tamás

Az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának alelnökeként Herczeg Tamás parlamenti képviselő is részt vett a Góbéfesten, az angliai Manchesterben élő magyarok legnagyobb rendezvényén, amelyen magyarországi, székelyföldi és helyi művészeti csoportok is felléptek.

Licska Balázs

A Nemzeti Összetartozás Bizottság alelnökeként Herczeg Tamás országgyűlési képviselő köszöntötte a Góbéfest résztvevőit.

Mint ahogy a közösségi oldalán írta, a 140 tagot számláló Szentegyházi Gyermekfilharmónia nagyszerű műsora előtt ő köszöntötte a fesztivál résztvevőit. A Manchesterben élők 200 nyelven beszélnek, és közülük sokan voltak kíváncsiak arra a szépséges magyar kultúrára, zenére és táncra, amelytől zengett három napon át a katedrális környéke.

Hangsúlyozta: a szórványmagyarság megmaradása, így az észak-angliai magyarok nemzeti önazonosságának megőrzése tekintetében nélkülözhetetlenek a „kovászemberek”. Ők azok, akik közösségeket tartanak egyben, rendezvényeket szerveznek azért, hogy megőrizzék a magyar nyelvet, kultúrát, hagyományokat. Tíz ilyen, Észak-Angliában élő közösségszervezővel folytatott műhelybeszélgetést a rendezvényen, akiktől egész konkrét javaslatokat kapott, hogy mik azok a fejlesztési pontok, amelyek, ha megvalósulnak, segíthetik a szétszórtságban élő magyar csoportok életét.

Arról is írt: a kinti magyarság képviselőitől megtudta, hogy nemcsak Észak-Anglia, hanem egész Nagy-Britannia legnagyobb magyar rendezvénye a Góbéfest. Az esemény azért tud évről évre sikeresen, igazi identitáserősítő programként megvalósulni, mert a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága mellett a manchesteri önkormányzat is segíti. Ezt meg is köszönte Lutfur Rahmannak, a város alpolgármesterének egy beszélgetés során, amelyen Kátai-Nagy Krisztina manchesteri főkonzul és dr. Sándor Tamás, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának titkárságvezetője is részt vett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában