Nyitórendezvény

2023.06.27. 17:30

Megkezdődött a mezőberényi Mécses Egyesület programja - galériával

A keddi nyitórendezvénnyel megkezdődött a mezőberényi Mécses Egyesület „Esély és lehetőség egy új kezdésre, a támogatott lakhatásra” című pályázati programja. A mintegy 1,2 milliárdos projekt részeként újabb hat ingatlanban alakítanak ki családias körülmények között lakhatást fogyatékossággal élők és pszichiátriai betegek számára Mezőberényben és Békéscsabán. Emellett meglévő szolgáltatásaikat is fejlesztik.

Papp Gábor

Az egyesület színjátszó csoportja műsort adott a programon.

Fotó: Mertz Judit

Dr. Bódi Beáta, a Békés Vármegyei Kormányhivatal igazgatója a Mezőberényben tartott nyitóprogramon elmondott köszöntőjében kiemelte, a kormány korábban soha nem látott nagyságrendben támogatja hátrányos helyzetű embertársaink felzárkóztatását.

– Az immáron huszonhárom éve bejegyzett Mécses Szolgáló Közösség Egyesülete nevéhez hűen fáklya, mi több, világítótorony a legkilátástalanabb, legreménytelenebb helyzetben lévő, fogyatékkal élő, pszichiátriai betegséggel küzdő és halmozottan hátrányos helyzetű embertársaink számára – hangsúlyozta.

Kiemelte, Békés vármegyében fiatal szolgáltatásnak számít a támogatott a lakhatás.

– A most elnyert támogatás újabb óriási lehetőség az egyesület és a gyámolításra szoruló embertársaink számára – fogalmazott. – A projektben a Mécses Egyesület Békéscsabán és Mezőberényben a már meglévőkön túlmenően újabb hat, összesen negyven fogyatékkal élő számára támogatott lakhatást biztosító otthont alakít ki, illetve eddigi alapszolgáltatásait és ellátásait is fejleszti.

Siklósi István, Mezőberény polgármestere az egyesület és város szempontjából is fontos mérföldkőnek nevezte a nyitórendezvényt.

– Az egyesület munkatársai olyan szakmai háttérrel, elkötelezettséggel és elszántsággal végzik a munkájukat, amellyel teljes életet biztosítanak az ellátottjaiknak – fogalmazott. Hangsúlyozta, az ellátottak pedig részeivé, fontos részeivé váltak a városnak. A polgármester külön szólt a civil szervezetek város életében betöltött szerepéről. 

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára elmondta, a Mécses egyesület közel 1,2 milliárd forintból megvásárol, illetve felújít hat ingatlant, szolgáltatási központot alakít ki.

Szólt arról, hogy a kormány országosan több mint 16 milliárd forint értékben hirdetett ilyen céllal pályázatot. 

– A harmincöt nyertes pályázó közül huszonöt a civil egyesület, és mindannyian hasonló fejlesztéseket valósítanak meg – folytatta a gondolatot az államtitkár, aki kiemelt célként nevezte meg, hogy a hazánkban élő, intézményi ellátást igénybe vevő fogyatékos vagy pszichiátriai betegellátottak tekintetében minőség- és szolgáltatásjavulást érjenek el. Fülöp Attila történelmi mértékű léptékű támogatásnak nevezte a forrásokat.

Felelevenítette, hogy a kormányzat 10 éve kezdte el a „nagyintézményi”, nagy létszámú intézményre épülő struktúra felszámolását. Ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy a Mécses egyesület több mint húsz éve biztosít kisebb házakban, kisebb családi közösségekben családi körülményeket.

– Országos szinten 16 ezer honfitársunk élt, illetve egy részük él ma is nem családias körülmények között, több száz fős intézményekben – hangsúlyozta.

A mezőberényi Mécses Szolgáló Közösség Egyesülete ügyvezetője, Nelhübel-Oláh Henriette az MTI tudósítása szerint elmondta, a szervezet csaknem 1,2 milliárd forintból hat ingatlant vásárol meg – hármat Mezőberényben, hármat Békéscsabán –, ahol összesen 40 embernek biztosítanak családias körülmények között lakhatási lehetőséget.

Kifejtette, mivel a projektet ez év végéig le kell zárni, már a múlt év végén megkötötték az ingatlanokra a feltételes adásvételi szerződéseket.

Huszonkét férőhely már betelt

Nelhübel-Oláh Henriette elmondta, nyáron és ősszel felújítják, átalakítják, akadálymentesítik az ingatlanokat, és valamennyire tárolókapacitással rendelkező napelemet telepítenek. Augusztus-novemberre tervezik a berendezések és eszközök megvásárlását; a költözés az év végén, a jövő év elején várható. A 40-ből 22 férőhely már betelt.

Szólt arról, hogy a projekt részeként energetikailag korszerűsítik a meglévő hat ingatlanjukat is, kicserélik a nyílászárókat. 

– Békéscsabán egy 500 négyzetméteres szolgáltatási központot alakítanak ki, ahol 22 fogyatékos ember számára tudnak majd nappali ellátást, fejlesztő foglalkozást nyújtani, lesznek terápiás szobák és a családtagok számára vendégszobák. Bővítik a nappali ellátás létszámát a mezőberényi székházukban is, és vásárolnak két elektromos kisbuszt – sorolta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában