Pályaválasztás

2023.06.19. 18:04

Játékos formában ismerkednek meg a szakmákkal a kamara csabai táborában

Hamarosan pályaválasztás előtt álló, felső tagozatos általános iskolásoknak szervez a héten pályaorientációs tábort – amely hétfőn kezdődött a Munkácsy Hotelben – a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

Licska Balázs

A mentoroknak köszönhetően első kézből szerezhetnek információkat a középiskolákról a felső tagozatos diákok

Fotó: Für Henrik

A fiatalok találkoznak szakemberekkel, ellátogatnak többek között műhelyekbe, középiskolákba, így a Közgébe, a Zwackba és a Szent-Györgyibe.

Sőt, a JóPálya és a Tiéd című táborban a diákok a kortárs segítőknek hála volt táborozóktól, immár középiskolásoktól első kézből, játékos formában szerezhetnek információkat arról, hogyan kell felkészülni a felvételi vizsgára, milyen intézmény mellett döntöttek anno a fiatalok. 

A mentorok között van a Közgében tanuló Bogdán Gréta Tünde. Társaival nagy lelkesedéssel és különféle szórakoztató programokkal – például kötélhúzással, akadálypályával, activityvel – készültek, hogy jól érezzék magukat a táborozó általános iskolások. Ő annak idején azért döntött a tábor mellett, mert tudta, hogy jó élményeket és hasznos információkat szerezhet majd, és neki segített is az az egy hét a későbbi pályaválasztásban.

A tábor egy játékkal kezdődött, a résztvevő gyerekek felírták egy cetlire, hogy mit várnak az egy héttől, mitől tartanak, illetve ők mit adnak. A papírra írtak alapján a felső tagozatosok abban bíznak, hogy a szakmai programokon keresztül megismerkedhetnek a szakmákkal, hogy élményeket szerezhetnek; közben a többieknek kedvességet, barátságot, figyelmet adnak.

A hatodik osztályos Pataki Dóra elmondta, testvére járt korábban a pályaorientációs táborban, és ő mesélt neki, hogy milyen élményeket és tapasztalatokat szerzett. Az elmondások alapján megtetszett neki a tábor. Leginkább a kórházi látogatás érdekli. A szlovák általános iskolában tanuló és az Andrássy gimnáziumot célba vevő békéscsabai fiatal hozzátette, hogy állatorvosnak készül, mivel szereti az állatokat, otthon is van egy macskája, a család Cukinak nevezte el.

Tavaly is részt vett a pályaorientációs táborban a békéscsabai Gácsi Zsombor: az előző évben sok barátot szerzett, valamint rengeteg szakmát megismert köszönhetően annak, hogy jártak a Hirschmannban, a kórházban, de találkozott rendőrrel és katonával, sőt ügyvéddel is, ami számára azért volt lényeges, mert jogi pályát választana. A katolikus általános iskolában tanuló fiatal középiskolaként az evangélikus gimnáziumot és a Közgét szemelte ki magának.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában