Országos Tudományos és Innovációs Olimpia

2023.06.23. 06:30

Elismerték a csabai diákok különleges innovációját

Kiemelt dicséretben részesítették Belicza Áron és Kovács Gyöngyi Márta „Számítógépes látás a mikrobiológiában” című innovációs elképzelését a közelmúltban megtartott, 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpián. A magánéletben egy párt alkotó fiatalok egy olyan eszközt fejlesztettek ki, amely jelenlegi fő funkcióját tekintve felfogható egy valós idejű mikroszkopikus élőlény-határozóként is, ami lehetővé teszi, hogy a tanulók és az érdeklődők önállóan és egyszerűbben fedezhessék fel a mikroszkopikus világot.

Papp Gábor

Gyöngyi és Áron innovációja sokak érdeklődését keltette fel.

Fotó: Tóth Nikolett

Korábban nem hallottunk erről a versenyről, de a közelmúltban már a közösségi médiában is hirdetni kezdték. Azt látva és olvasva úgy gondoltuk, hogy szeretnénk valamit közösen létrehozni a kiírás kapcsán – mesélték lapunknak. Mint elárulták, Gyöngyi a biológia, Áron pedig az informatikai iránt érdeklődik, így pályamunkájuk során a kettőt szerették volna ötvözni. Közös innovációjuk egy intelligens mikroszkopikus élőlény-meghatározó, amely valós időben megmutatja, hogy mit lát a kutató anélkül, hogy például a Google-ben utána kellene néznie.

– Természetesen már léteznek hasonló célú rendszerek, mi az interaktivitás erősítésére helyeztük a hangsúlyt, illetve arra, hogy hordozhatóvá tegyük a lehetőséget – fogalmazott.

Gyöngyi kérdésünkre elmondta, nem mindig értettek mindenben egyet, ami természetes is egy ilyen helyzetben, de végül minden teljesen jól alakult, s véleménye szerint a maximumot hozták ki a közös munkából. 

– Összességében a pályázat még inkább összekovácsolt minket – tette hozzá.

Áron egyébként idén szerzett gazdasági informatikus végzettséget a Közgében, a békéscsabai Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikumban, Gyöngyi pedig a Békéscsabai Belvárosi Gimnáziumban volt harmadéves, ahol emelt szinten biológiát és kémiát tanul. Mindkét iskolában segítettek is a fiataloknak. A Belvárosi Gimnázium laborjában rengeteget dolgozhattak együtt, sokszor délután 3-tól este 7-ig bent voltak, és a pedagógusok szintén támogatták őket. 

– Nagyon jó volt megélni, hogy külsősként is befogadtak, segítettek, és nem voltunk száz százalékban magunkra utalva – fogalmazott Áron, aki elmondta, a Közgében ugyancsak kapott támogatást, például a 3D-s nyomtatásban.

Az olimpia menetrendjének első lépéseként ősszel egy kétoldalas pályázati tervet nyújtottak be, amelyek közül 157 jutott tovább. Januárban elkezdték a valós fejlesztést, amit dokumentáltak, illetve elkészítették a prototípust. A hétoldalas dokumentációt áprilisban nyújtották be, illetve egy videó is készült, amin elmesélték, hogy miről szól az innováció. A kiértékelést követően Áron és Gyöngyi közös elképzelése bekerült a legjobb huszonhét közé, amelyeket egy kétnapos megmérettetés keretében elemeztek.

– A nyugati versenyekhez hasonlóan a verseny kiállításszerűen zajlott, minden innováció saját standot kapott – emelte ki.

Mint elmondták, nagyon izgultak, sok emberrel találkoztak, sok kimagasló személyiséggel beszéltek, illetve olyan fiatalokat ismertek meg, akik hasonlóan gondolkodnak, mint ők. Többen is jelezték, hogy ha kell támogatnák innovációjuk továbbfejlesztését. 

Egyetemen folytatnánk

Bár semmit nem akart elkiabálni, Áron ősztől várhatóan Szegeden vagy Budapesten kezdi meg egyetemi tanulmányait informatikai vagy gazdasági irányban. Gyöngyi számára pedig következik az utolsó év, mind biológiából, mind kémiából emelt szintű érettségit szeretne tenni, és orvosi vagy gyógyszerész szakaszon folytatni egyetemi tanulmányait, természetesen Áronnal egy városban és közösen. Ugyanakkor a következő egy tanévre is van már forgatókönyvük, hogy a lehetőségek szerint minél több időt töltsenek együtt.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában