Elsősegély

2023.06.14. 10:02

Életet mentettek már Békés vármegyei, vöröskeresztes fiatalok is a Balatonnál

Strandra, de nem napozni vagy fürdeni, hanem elsősegélyt nyújtani indulnak ebben a szezonban is Békés vármegyei fiatal önkéntesek. Tóth Zoltánné, a Vöröskereszt Békés vármegyei elnöke és Földesi Alexandra ifjúsági elnök elmondta, 2007-től működik náluk a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat (BESZ).

Ny. L:

Vigyáznak a fürdőzőkre.

Forrás: Ripost

Fotó: Markovics Gábor

– A tavalyi nyári főszezonban mintegy 350 vöröskeresztes, képzett elsősegélynyújtó teljesített szolgálatot a programban az országból – hangsúlyozták. – Nem ritka, hogy Békésből 20–30 fiatal is jelentkezik, hogy segíthessen, ha szükség van rá.

Idén 13 balatoni település 19 strandján nyújtanak segítséget az önkéntesek.

– Egy-egy idény során 3–4 ezer sérülést látnak el szakszerűen a vöröskeresztesek, akik nyolc alkalommal már életet is mentettek, és nélkülük több mint 1500 végzetes kimenetelű eset történhetett volna. Életmentésben Békés vármegyeiek is részt vettek már – emelte ki Tóth Zoltánné és Földesi Alexandra. – A múlt évben összesen 2334 esetben kellett beavatkozniuk az önkénteseknek a Balatonnál, ebből 16-szor kellett mentőt hívniuk. A programban résztvevők számára a szállás, az étkezés és az utazási költségük megtérítése biztosított, de más javadalmazásban nem részesülnek. A hiánypótló szolgáltatás pedig a programban résztvevő önkormányzatok számára ingyenes.

A humanitárius szervezet Békés vármegyei vezetői kitértek arra, az elsősegélynyújtó-versenyek, és az azokra való felkészülés biztos alapot nyújt a fiatalok számára, hogy felismerjék, mikor és miként kell segíteniük. Ennek a versenynek a Békés vármegyei döntőjét a minap rendezték meg Békéscsabán. Az, hogy az adott évben hány strandon teljesít szolgálatot a BESZ, mindig attól függ, hogy az adott évben mekkora forrás áll rendelkezésre.

– Annak érdekében, hogy a Magyar Vöröskereszt minél több balatoni strandon tudjon hozzájárulni a lehető legmagasabb szintű biztonság megteremtéséhez, a BESZ támogatására immár a 1359-es adományvonalon keresztül is van lehetőség – ecsetelte Tóth Zoltánné és Földesi Alexandra. – Az erre a számra indított hívásokkal, illetve az ide küldött ADOMÁNY szövegű üzenetekkel bárki támogathatja a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatot. Egy hívás vagy egy SMS 250 forint támogatást jelent.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában