Fehértó

2023.06.17. 09:30

Darvak nyaralnak a kardoskúti pusztában

Idén a szokásosnál lényegesen több az átnyaraló daru a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületén. A madarak a tavon éjszakáznak és a környező gyepeken táplálkoznak.

Csete Ilona

Látványos a darvak szárnyalása.

Fotó: Fotó: Palcsek István/KMNP

Egy átlagos évben rendszerint húsz körül alakul a területen az átnyaraló darvak száma. Idén eddig 43 példány volt a legtöbb, amelyek egyszerre a tavon éjszakáztak.  A legelső két madarat május elején észlelték, majd napról napra emelkedett a számuk.
A tó medrében egész májusban átlagosan 70 százalék körüli volt a vízborítottság. Az utóbbi években ilyenkorra már rendszerint teljesen kiszáradt a tó, a mostani sekély, nagy vízfelület ideális éjszakázóhelyet biztosít a darvaknak.

Jellemezően fiatal, még nem ivarérett madarak tartózkodnak itt, de akad köztük néhány adult példány is. Napközben is sokszor lehet látni őket a tavon, bejárnak oda pihenni, inni. A gólyákkal ellentétben ők nem az alacsony, frissen kaszált, hanem a magas gyepi növényzetben keresnek élelmet. Jellemzően állati eredetű rovartáplálékot, bogarakat, esetleg kisebb gerinces állatokat fogyasztanak, de növényi részeket is csipkednek. Amíg a mederben lesz víz, addig várhatóan a darvak is itt maradnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában