Pályázat

2023.06.01. 17:35

Átadták a 048-as utat Telekgerendáson

Új utat adtak át csütörtök délelőtt Telekgerendáson. A község önkormányzata a "Külterületi helyi közutak fejlesztése" című pályázati forrásból újította fel a 048-as helyrajzi számú utat, körülbelül 1800 méter hosszan. Az átadón ismertették, az út végszelvényének környezetében jelentős gazdasági tevékenységet folytató beruházásra került sor a FirstFarms Kft. jóvoltából, hiszen egy 2000 férőhelyes kocafiaztató telepet adtak át ott a közelmúltban.

Gyemendi Réka [email protected]

Séllei Zoltán, Sarusi-Kis Tamás, Szegedi Balázs, a Békés Vármegyei Önkormányzat közgyűlésének alelnöke , Herczeg Tamás valamint Ránkli Ferenc vágták el a nemzeti színű szalagot Fotó: Bencsik Ádám

A Békés Vármegyei Kormányhivatal és dr. Takács Árpád főispán képviseletében Séllei Zoltán, a közlekedési, műszaki engedélyezési és fogyasztóvédelmi főosztály főosztályvezetője ünnepi beszédében elmondta, Békés vármegyében nagy hagyománya van a mezőgazdasági termelésnek, a föld szeretetének, az állattartásnak, hiszen a külterületi tanyákban gazdálkodók élnek. Ismertette, a most megújult bekötőút végén egy sertéstelepet is kialakítottak, aminek elengedhetetlen a megfelelő megközelíthetősége. 

Ebben volt partner Telekgerendás önkormányzata, aki a kínálkozó lehetőséggel megfelelően élve benyújtotta a pályázatot, azt elnyerte és megvalósította ezt az infrastruktúrát. Egy beruházás mindig munkalehetőséget teremt a környéken, élénkíti a helyi gazdaságot, segíti az emberek helyben maradását. Jó látni azt, hogy Telekgerendáson a belterületi fejlesztések mellett a külterületi fejlesztésekre nagy hangsúlyt fektetnek fogalmazott, hozzátéve, hogy aki utat épít, a jövőt építi és a fejlődést választja. 

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő arról beszélt, egy ország fejlődése lehetetlen a vidék boldogulása nélkül. 

Ezért is beszélhetünk vidékfejlesztési programról, ami a mezőgazdaság, illetve a mezőgazdasági feldolgozóipar mellett másra is kitér. Részben Európai Uniós eurocentekből, részben pedig a magyar adófizetők forintjaiból jelentős összeg áll rendelkezésre arra, hogy a vidékfejlesztési program különböző elemeit fel tudja használni a magyar vidék. Így tehát nem csak mezőgazdasági fejlesztésekre kell koncentrálni, hanem az úthálózatra is mondta el.

Sarusi-Kis Tamás, a FirstFarms Kft. ügyvezetője kiemelte, az itt megvalósult építési projekt az ő működésüket is előnyösen befolyásolja, hiszen hozzájárul az új sertéstelepük akadálymentes megközelítéséhez. Az ügyvezető úgy fogalmazott, a helyi önkormányzattal való együttműködésük példaértékű és sokat ígér a napokban Telekgerendáson megkezdett termelési tevékenységük során. 

Ránkli Ferenc, Telekgerendás polgármestere hangsúlyozta, ez nagyon nagy ünnep a település életében. Kiemelte, a történelem megismétli önmagát, hiszen korábban is volt már arra példa a településen, hogy miután megépült egy út, épült a végére egy sertéstelep is. Mint mondta, nagyon örülnek a beruházásnak, ami meghatározza a település arculatát és a jövőjét is.

Ránkli Ferenc is kiemelte, hogy példaértékű kapcsolat alakult ki a FirstFarms Kft. és az önkormányzat között, végül pedig hozzátette, mindenki, aki a projektben részt vett, kiváló munkát végzett, ennek köszönhetően egy példaértékű beruházásnak értek a végére. 

Költségek

A megújult, 048-as út beruházási bruttó költsége mintegy 201 millió forint volt, melyből a szükséges öt százalék önrészt önerőként biztosították. A munkaterület átadás-átvételi eljárása 2023. február 13-án volt, a vállalkozói szerződésben meghatározott kivitelezési határidő pedig 2023. április 13., a beruházás határidőn belül teljesült. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában