NAK

2023.06.17. 06:16

A piros bogyós gyümölcsöket népszerűsíti Békésben is a friss csapat

Hagyományosan június 17-e a zöldség- és gyümölcsnap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Európai Friss Csapat-programjában. A hazai, ezen belül a Békés vármegyei gyümölcsszezon ekkor veszi igazán kezdetét, bár egyes magyar gyümölcsök, szamóca, cseresznye már korábban is beértek a kertekben, megjelentek a piacokon és az üzletekben. Nyáron a frissítő, hűsítő gyümölcsök, köztük a piros bogyósok esnek a legjobban. Általában édes és savanykás ízűek, víztartalmuk pedig magas.

Nyemcsok László

A málna különleges, mert egyedülálló, harmonikus íze, aromája és jellegzetes tulajdonságai miatt más gyümölccsel szinte alig helyettesíthető.

Fotó: Shutterstock

Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés vármegyei elnöke kiemelte, a zöldség- és gyümölcsnapot negyedik alkalommal hirdette meg az Európai Friss Csapat-program. A kezdeményezés célja, hogy kedvet csináljon a zöldség- és gyümölcsfogyasztáshoz, valamint népszerűsítse Békésben is a hazai, Békés vármegyei agrárium zamatos, szezonális termékeit. Mivel Békés számos településén a szombat piaci nap, így a helyi termelőktől ott is beszerezhetjük a friss zöldségeket és gyümölcsöket.

Akkor szedik le, amikor a legfinomabbak, a legjobb minőségűek

– Lehetőleg minden étkezéskor fogyasszuk ezeket, hiszen innentől a friss, zamatos, hazai termesztésű gyümölcsök bőséges kínálata elérhető – emelte ki Kozsuch Kornél. – Mindenképpen érdemes szezonális, lehetőleg helyi termékeket választani, mert ezeket akkor szedik le, amikor a legfinomabbak, a legjobb minőségűek. Mivel helyben teremnek, nem utaznak több száz, több ezer kilométert és vásárlásukkal a helyi termelőket támogatjuk.

A most szombati zöldség- és gyümölcsnapon a piros bogyós gyümölcsöket helyezte előtérbe az Európai Friss Csapat. Ezek közé sokféle nyári gyümölcs sorolható: a ribiszke, a málna, az áfonya és a szeder, illetve ezek különböző típusai. A bogyós gyümölcsökre általában jellemző, hogy tele vannak C-vitaminnal, ásványi anyagokkal és kifejezetten magas az antioxidáns-tartalmuk. Az antioxidánsok képesek semlegesíteni a káros szabadgyököket, így segítenek megelőzni számos betegség kialakulását és lassítják az öregedés folyamatait is.

Megmosni csak közvetlenül a fogyasztás előtt szabad!

A piros bogyós gyümölcsök ízvilágát az édes-savanyú íz határozza meg, az áfonya és a fekete ribizli esetében kiegészülve a kesernyés, fanyar ízzel. A málna ebből a szempontból is különleges, mert egyedülálló, harmonikus íze, aromája és jellegzetes tulajdonságai miatt más gyümölccsel szinte alig helyettesíthető. A bogyós gyümölcsök édes-savanykás jellegzetes íze csak akkor élvezhető igazán, amikor a gyümölcsök már tökéletesen megértek.

Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke a békéscsabai NAK-konyhán rendszeresen használ bogyós gyümölcsöket.

– Vásárlásuknál érdemes fokozottan odafigyelni, hogy ép és egészséges bogyójú gyümölcsöket válasszunk – hangsúlyozta Prohászka Béla. – Sőt, az áfonya esetében az is fontos, hogy egyenletes legyen a szemeken a fehéres-szürkés, viaszos védőréteg. A tompa színű, túl puhának, nyálkás felületűnek tűnő, esetleg nedves gyümölcsöket ajánlott elkerülni. Tárolás előtt el kell távolítani a sérült vagy penészes bogyókat, így megakadályozható a többi bogyó megromlása. Hűtőben tartva 2-3 napig állnak el. Megmosni pedig csak közvetlenül a fogyasztás előtt szabad ezeket a gyümölcsöket, különben könnyen megpenészednek.

Elkészítési lehetőségeik nagyon változatosak

Az alelnök kitért arra, természetesen a bogyós gyümölcsök is frissen fogyasztva a legfinomabbak, és így tartalmazzák a legtöbb tápanyagot, de elkészítési lehetőségeik is nagyon változatosak: hideg gyümölcsleves, lekvár, különböző sütemények, szörp, pohárkrém, turmix vagy egy frissítő smoothie. Szóval, mindenbe felhasználhatók, amik édes ízvilágúak, és jól passzol hozzájuk egy kis savanykás kontraszt.

Fülöp Lili: A piros-lilás bogyós gyümölcsök jó hatással vannak a szív- és érrendszerünkre
Forrás: Friss Csapat

– A piros-lilás bogyós gyümölcsök színanyaga, növényi hatású vegyülete (fitonutriense) az antocianin, amely jó hatással bír a szív- és érrendszerünkre, daganatmegelőző hatása is van – mondta Fülöp Lili, az Európai Friss Csapat-program dietetikusa. Hozzátette, a szeder, a málna vagy a cseresznye gyakori, szezonális fogyasztásával nagy mennyiségű fitonutrienst tudunk a szervezetünkbe vinni, akár egy finom galette -tel, ami nagyon egyszerűen elkészíthető sütemény, és uzsonnára is bátran fogyasztható.

Nyári galette recept

Hozzávalók: 200 g teljes kiőrlésű liszt, 100 g búzaliszt, 150 g vaj, 1 kis doboz natúr joghurt, 2 evőkanál almapüré, 1 tojás, csipet só.

Töltelék: 100 g bármilyen bogyós gyümölcs, 100 g cseresznye (magozva, félbevágva), cukor vagy édesítőszer ízlés szerint (elhagyható).

Nyári galette 

Elkészítés: A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd belemorzsoljuk a hideg vajat és a joghurtot, ezután alaposan összegyúrjuk a tésztát. Harminc percet a hűtőben pihentetjük, majd lisztezett felületen egész vékonyra (néhány milliméter) kinyújtjuk. Közben 200 Celsius-fokra előmelegítjük a sütőt. A kinyújtott tésztára elosztjuk a tölteléket, majd a széleket behajtogatjuk, lekenjük tojással, és az előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában