Múzeumok Éjszakája

2023.06.25. 07:14

A hóhérnál, a várbörtönben is üzemlátogatást tehettek Gyulán

Gyulán rendkívüli érdeklődés mellett zajlott a Múzeumok éjszakája, aminek a TRendben vagyunk címet adták. Az Almásy-kastélyban, a várban, a Kohán Képtárban és az Erkel Ferenc Emlékházban egyaránt programok sora várta a látogatókat. Az egyes kiállítóhelyeken szinte hömpölygött a tömeg, nagyon sokan választották az eseménysorozatot szombat esti, éjszakai kikapcsolódásként.

Papp Gábor

Fotók: Botyánszky Mária

Fekete-Dombi Ildikó, a kiállítóhelyeket működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, nagy sikere volt a TRendben a gyerek – 19. századi nemesi gyermekviselet-bemutatónak az Almásy-kastély Stefánia-szárnyának báltermében és a Tacskó Fogadóórának is. Szintén sokan vettek részt TRendkívüli Stefánia-körön, amelynek végén zöldfűszereket, illetve ehető virágokat is kóstolhattak a vendégek. Este fél tíz körül hangulatos házi muzsikát hallgathattak a jelenlévők. Megelevenedtek százéves játékok, illetve Sisi, azaz Erzsébet királyné életébe is betekinthettek az érdeklődők. Éjjel fél 12-kor pedig gyertyafényes teraszkoncertet tartottak az Erkel Ferenc Vegyeskarral, amelynek részeként mind az előadók, mind a hallgatóság gyertyát tartott a kezében, ami különleges aláfestést biztosított az eseménynek.

 Nagy sikere volt a nemesi gyermekviselet-bemutatónak. Fotó: Botyánszky Mária

A Gyulai várban hatalmas sikere volt az Üzemlátogatás a várbörtönben című programnak, amely egyfajta kisokos volt a hóhérmunkáról. A börtönbe ezúttal alig lehetett bejutni, az önkéntes jelentkezőkre a hóhér – természetesen játékos formában – az elkövetett bűnnek megfelelően botütést, „ülő” vagy „köpködő” szégyenpadot róhatott ki. Interaktív fegyverbemutató és erőpróba a végvári időkből, „bájital bár” és szabadulószoba egyaránt színesítette a programokat. 

Kinyílt a várbörtön is. Fotó: Botyánszky Mária

A Kohán Képtárban közös festéssel és tárlatvezetéssel, az Erkel Emlékházban himnusztörténettel, az Erkel című 1952-es film vetítésével és régi játékokkal várták az érdeklődőket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában