Éneklő Ifjúság

2023.05.04. 16:27

Tíz énekkar mutatkozott be a Csabagyöngyében - galériával

Tíz énekkar, csaknem négyszáz gyermek lépett fel az „Éneklő Ifjúság” Békés vármegyei minősítő hangversenyén és ifjúsági kórustalálkozóján csütörtökön a Csabagyöngye Kulturális Központban.

N. Sz.

Lelkesen énekeltek a dobozi Fülemüle Kamarakórus tagjai is.

Fotó: Für Henrik

Paulikné Tóth Krisztina szervező elmondta, a rendezvényt a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) hirdette meg, és a vármegyében működő általános, valamint középiskolai énekkarok számára nyújtott bemutatkozási, megmérettetési lehetőséget. 

– A program, melyet Szente Béla igazgató nyitott meg ünnepélyesen, támogatja a zenei nevelés ügyét, a gyermek és ifjúsági énekkarok szakmai fejlődését, a kórusmozgalom utánpótlását és népszerűsítését. Évtizedek tradíciója tört meg, amikor a pandémia idején két évig nélkülöztük a rendezvényt, ám idén folytatódik Bartók és Kodály szellemiségének, örökségének nyomában a klasszikus seregszemle – részletezte Paulikné Tóth Krisztina. Hozzátette, a hangversenyen tíz énekkar közel négyszáz diákja mutathatta  meg tehetségét, lelkesedését, szorgalma eredményét. 

A nyolcadik osztályos Nagy Dorina, az orosházi Kodály Zoltán Gyermekkórus tagja még fellépése előtt elmondta hírportálunknak, hogy ötödikes kora óta énekel, a négy dalból álló repertoárjukból Mozart Laudate pueri-je a legkedvesebb a szívének. Hozzátette, rutinos fellépőként is van benne drukk, ugyanakkor jó érzéssel tölti el, milyen sok fiatal szereti a zenét és jár kórusba hozzá hasonlóan. 

– Orosházát erősítette a Kicsinyek Kórusa is, Szarvasról érkezett a Szív Hangjai Gyermekkórus, Dobozról a Fülemüle Kamarakórus, Gyuláról a Magvető iskola énekkara, az Erkel Ferenc Zeneiskola Kamarakórusa, Békéscsabáról pedig a Lencsési iskola gyermekkara, az Arrisus Ifjúsági Kamarakórus, valamint a Premier Művészeti Leánykar. A zsűriben neves zenepedagógusok, karnagyok – Jámbor Zsolt, Dr. Dohány Gabriella és Almainé Szabó Gabriella – foglaltak helyet. A KÓTA országosan egységes kvalifikációs szabályrendszerének megfelelően az elhangzó műsorok alapján az énekkarok és karvezetőik „A” illetve „B” típusú bronz, ezüst, arany, illetve arany diplomával minősítést, valamint kiemelt egyéb elismeréseket, különdíjakat szerezhettek – részletezte Paulikné Tóth Krisztina.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában