Békéscsaba

2023.05.06. 16:05

Remekeltek az uniconos lányok a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen – galériával

Kiválóan teljesítettek a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett Szakma Kiváló Tanulója Versenyen az Unicon Zrt-nél gyakorlati képzésen részt vevő fiatalok. Hegedűs Martina a divatszabó-női szabó szakmairányban országos első helyezést ért el, Berndt Anasztázia Veronika az ország legjobb nyolc tanulója közé, a középdöntőig jutott, és alig maradt le az első három helyezettől. Bencsik Réka Katica pedig az írásbeli fordulón nyújtott kiváló teljesítményt. Mindhárman a Békéscsabai Szakképzési Centrum Kós Károly Technikum és Szakképző Iskola diákjai.

Papp Gábor, [email protected]

Bencsik Réka Katica, Hegedűs Martina és Berndt Anasztázia Veronika

Fotó: Jenei Péter

Hatos Istvánné, az Unicon Zrt. szakképzési felelőse hírportálunknak elmondta, mindhárom fiatal kiválóan teljesített a versenyen. Réka az első fordulóban alig maradt le attól, hogy bekerüljön a divatszabó szakmában az ország legjobb nyolc tanulója közé. Anasztáziának pedig a legjobb nyolc között nagyon kevés hiányzott ahhoz, hogy bejusson a döntőbe, ahol az egész országból mindössze hárman kvalifikálhatták magukat.

Hatos Istvánné és Hatos Zoltán operatív igazgató kiemelte, a cégnél, illetve annak elődjénél kisebb megszakítással, már mintegy hatvan éve képeznek szakmunkás tanulókat, az 1980-as években volt olyan időszak, amikor csak az orosházi telephelyükön kilencvenkilenc fiatal sajátította el náluk a szakmát.

– Mindig a varrás, a ruházat készítése állt a fókuszban, de összesen hét szakmában voltak szakmunkás tanulóink – tette hozzá Hatos Istvánné. – Pillanatnyilag a divatszabó szakmában vesznek részt képzésen nálunk fiatalok, akik elsősorban női ruházattal foglalkoznak, ugyanakkor elsajátítják a különböző lakástextíliák készítését is. Megismerik az ágazat teljes vertikumát, így dolgoztak a szabászaton, a varrodában, látták, hogy miként történik a gyártás.

A diákok gyakorlati oktatója, cégük munkatársa, Danóné Lovas Györgyi több mint tíz éve foglalkozik már divatszabó és női szabó tanulókkal, és mindig igyekszik a fiatalokból kihozni a maximumot. A lányok egyébként a kiváló eredmények mellett további elismerésben is részesültek. Hatos Zoltán Martinának egy segédművezetői posztot, Anasztáziának és Rékának pedig a varrodában ajánlott fel álláslehetőséget előrelépési lehetőséggel, illetve mindhármukat és gyakorlati oktatójukat is pénzjutalomban részesíti a cég.

A fiataloktól megtudtuk, hogy a verseny első fordulója írásbeli feladatokból állt, ahonnan az első nyolc jutott tovább a székesfehérvári középdöntőbe. Erre a fordulóra egy bélelt blézert kellett varrniuk a résztvevőknek, vizsgaremeküket pedig szóban kellett megvédeniük, illetve ahhoz dokumentációt is kellett csatolniuk. Martina egyik kedvenc kabátja mintájára készítette el versenymunkáját, Anasztázia pedig egy szövetkabáttal versenyzett.

A fináléban Martinának, illetve a két másik döntősnek egy-egy táskát, ökoszatyrot és egy nadrágot kellett varrnia. A döntő két napig tartott, az eredményhirdetést pedig a harmadik napon rendezték.

Amikor a fiatalokat arról kérdeztük, hogy mi a legfontosabb, amit az Unicon-nál kaptak, tömören úgy fogalmaztak, Danóné Lovas Györgyi tanárnőt: – Rengeteget segített nekünk, tényleg mindenben mindig számíthattunk rá, mindig mellettünk állt – emelték ki a lányok. – Annyira jó érzés volt, hogy tárt karokkal várt minket, bármilyen kérdéssel fordulhattunk hozzá, és segített abban, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból.

Hatos Zoltán operatív igazgató ajánlatával kapcsolatban elmondták, nagyon meglepődtek és nagyon büszkék rá. Danóné Lovas Györgyi kiemelte, a képzést mindig az alapoktól kezdik, az anyag használatát, a gépek kezelését sajátítják el elsőként a fiatalok, majd mennek az egyre nehezebb területek felé.

A légkör is sokat segített

A fiatalokkal, akik szorgalmasak, szeretik a hivatást és szépérzékük van, nagyon könnyű együtt dolgozni – hangsúlyozta kérdésünkre Danóné Lovas Györgyi. Mint megtudtuk, négy éve szintén volt egy diákjuk, aki dobogós helyezést ért el a szakma kiváló tanulója verseny országos döntőjében. A lányok iskolai oktatója, Lányi Gáborné szintén több területen segíti a tanulókat.

A fiatalok hírportálunknak elmondták, sokat jelent az a családias légkör, ami az Unicont jellemzi: – Az első pillanattól nagyon kedvesen figyeltek ránk, mint betanulókra is – fogalmaztak.

Hatos Istvánné kiemelte, a lányok mindenben segítik egymást, nagyon türelmesek egymáshoz, ami fontos a közös tanulás szempontjából. Martina és Anasztázia az elért eredményének köszönhetően mentesült a teljes szakmai vizsga, míg Réka annak egy része alól.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában