Békéscsaba

2023.05.04. 14:35

Hét névvel bővült a Munkácsy Mihály-díjasok sora

Tavaly avatták fel a Gőzmalom téri turisztikai főpályaudvaron azt az installációt, forgatható szerkezetet, amely a Munkácsy Mihály-díjasok névsorát tartalmazza 1950-től, illetve azt, hogy melyik évben kapták meg az elismerést.

L. B.

Sós Imre állomásfőnök, Pogány Gábor Benő Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész és Varga Tamás alpolgármester az avatáson.

Fotó: Bencsik Ádam

A listát folyamatosan bővítik, az idei díjazottak névsora pedig nemrég került be az installációba. Ennek kapcsán tartottak csütörtökön egy rendezvényt a Munkácsy Negyedben, a kisvonatnál – ráadásul egy Munkácsy Mihály-díjassal.

Sós Imre állomásfőnök elmondta: az installációval a cél az, hogy a művésztársadalmat magasabb szintre emelve emlékezzenek és emlékeztessenek a Munkácsy Mihály-díjra, az elismert művészekre. Hozzátette: sok gyermek és felnőtt tekergeti a névsort tartalmazó szerkezetet, és szerinte ez elindíthat bennük egyfajta érdeklődést is a téma iránt.

Sorolta, hogy idén Adorján Attila, Árkossy István, Farkas Ferenc, Incze Mózes, Máriás Béla, Szkok Iván és Wrobel Péter érdemelte ki a jutalmat. Bízik benne, hogy a Békéscsabai Turisztikai Pályaudvar a későbbiekben a Munkácsy Mihály-díjasok zarándokhelyévé válik, és beszélt arról is, hogy szeretnék a művészek aláírásait ugyancsak megjeleníteni.

Pogány Gábor Benő szobrászművész – aki 2019-ben kapta meg a díjat – gratulált az installációhoz, amelyet egy roppant egyszerű, ugyanakkor elmés szerkezetnek titulált. Szerinte remek ötlet, hogy így emlékeznek meg a Munkácsy Mihály-díjasokról. Mindez a magyar művésztársadalom népszerűsítését is segíti, hiszen, mint fogalmazott, közönség nélkül nincs értelme a művészetnek. Hozzáfűzte: az 1950 óta minden évben kiosztott jutalom egyébként a képzőművészek számára a legrangosabb hazai elismerésnek számít.

Varga Tamás alpolgármester elmondta: a Munkácsy Negyedben, azaz a bábszínház, az emlékház, a múzeum, a Csabagyöngye Kulturális Központ és a Békés Megyei Könyvtár alkotta ötszögben megismerhető a festőfejedelem munkássága és öröksége. Ebbe a körbe kiválóan illeszkedik az installáció. Kuriózumnak mondta, hogy ilyen módon találkozhatnak a látogatók a Munkácsy Mihály-díjasokkal – és ennek kapcsán megjegyezte, hogy a turisztikai főpályaudvart irányító Sós Imre tele van ötletekkel.

Méltatta Pogány Gábor Benő szobrászművészt is, mint mondta, a köztéri művei, kiállításai alapján jó kezekbe került 2019-ben a Munkácsy Mihály-díj. A szakember meghatározó szerepet tölt be a szolnoki művészeti életben, alkotásaival pedig a csodát, a megfoghatatlant jeleníti meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában