Vármegyei közgyűlés

2023.05.01. 21:16

Egyre népszerűbbek vármegyénk felsőoktatási képzései

Békés vármegye felsőoktatása is napirendre került a vármegyei közgyűlés nemrég Vésztőn tartott ülésén. Elhangzott, hogy egyre népszerűbbek a Békés vármegyében elérhető képzések. Zalai Mihály elnök kiemelte: azok, akik itt szereznek diplomát, nagyobb eséllyel maradnak a vármegyében, mint azok, akik elkerülnek a fővárosba vagy más nagyvárosba.

Licska Balázs, [email protected]

Sokrétű a helyben elérhető képzési paletta

Fotó: Shutterstock

A Kodolányi János Egyetem intézetigazgatója, dr. Malatyinszki Szilárd elmondta: Orosházán stabilan 140-150-en tanulnak nappali, levelező és távoktatásos jogviszony keretében. Alapképzéseket, felsőoktatási szakképzéseket és szakirányú továbbképzéseket is kínálnak. Kiemelte: harminc Békés vármegyei diák számára 50 százalékos tandíjkedvezményt adnak. Az intézmény célkitűzései közé tartozik a társadalmi felzárkóztatás, az értékteremtés, és együttműködnek a térségben meghatározó cégekkel. 

Minden várakozást felülmúló növekedés

Bár Szeged a székhelye, Békés vármegye egyetemének nevezte a Gál Ferenc Egyetemet dr. Árpási Zoltán, a békéscsabai gazdasági kar dékánja, hiszen az itteni karokon tanul a legtöbb hallgató. Békéscsabán működik a gazdasági, Gyulán az egészség- és szociális tudományi, Szarvason a pedagógiai kar. Az összesen 1100 vármegyei hallgató fele Szarvason tanul, negyede-negyede pedig Békéscsabán és Gyulán. Szarvason és Gyulán a többség levelezős, Békéscsabán pedig nagyjából fele-fele arányban vannak a nappali és a levelező tagozatosok.

Az első körös felvételi eredmények alapján bizakodó, mint fogalmazott, minden várakozást felülmúló növekedés tapasztalható mindegyik karon. Ez szerinte köszönhető az együttműködéseknek, valamint annak a kormányzati szándéknak is, amely segíti a felsőoktatásba való bejutást, a továbbtanulást. Hangsúlyozta: a pedagógusképzésben komoly előrelépés várható.

Mindent kínálnak, ami agrárium

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen elérhető képzések minden tudományterületet lefednek, amelyek az agráriumot érintik – mondta dr. Futó Zoltán tanszékvezető. A szarvasi képzési helyen kínálnak felsőoktatási szakképzéseket, alapképzéseket, szakirányú továbbképzéseket, valamint immár mesterképzéseket is, úgy véli, megerősödtek a Szarvason elérhető képzések. A Szarvason kialakított infrastruktúra folyamatosan fejlődik, a hosszú távú cél az, hogy egy komoly oktatási, kutatási központ legyen az Anna-ligetben az öntözés és a halászat területén. Szoros együttműködést alakítottak ki az agrárkamarával és meghatározó cégekkel.

Az ülésen Mucsi András hangsúlyozta, hogy a művelt emberfő érték, hogy szükség van diplomásokra. Ez a kormányzati szándék is, a magyar állam rengeteget fektet be a felsőoktatásba. Hodálik Pál tanácsnok szerint a felsőoktatás jelenléte növeli a térség népességmegtartó erejét.

Szükség van-e nyelvvizsgára?

Azt, hogy az egyes egyetemeknél szükség van-e nyelvvizsgára a felvételhez és a diplomához, dr. Pappné Darida Andrea vetette fel. A szarvasi képzéseknél nincs ilyen követelmény – ismertette dr. Futó Zoltán tanszékvezető. A Kodolányi János Egyetemen nincs sem a bemenetnél, sem a kimenetnél ilyen előírás, viszont bizonyos képzéseknél vannak belső vizsgák, hogy a szükséges tudást megszerezzék a hallgatók. Nincs nyelvvizsga-követelmény Békéscsabán sem – tette hozzá dr. Árpási Zoltán dékán, kiemelve: oktatnak nyelveket, és a piac majd eldönti, hogy milyen munkáknál van szükség nyelvtudásra, hiszen igazából arra van szükség, nem pedig a papírra.

Zalai Mihály: fontos a fiatalok megtartása

Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke kiemelte: egy olyan stabil rendszer alakult ki a felsőoktatás tekintetében Békés vármegyében, amely joggal vívhatja ki a jelentkezők bizalmát. A Gál Ferenc Egyetem itteni karain jelentősen emelkedett a jelentkezők létszáma, és a Kodolányi János Egyetemen, valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen ugyancsak növekedés tapasztalható. Hangsúlyozta azt is, miszerint nagyon szoros az együttműködés az egyetemek között, tehát egy olyan felsőoktatási kör alakult ki a vármegyében, amely jó eséllyel megfelelő kínálatot biztosít a továbbtanulók számára. Azért fontos ez, mert azok a fiatalok, akik Békés vármegyében szereznek diplomát, nagyobb eséllyel folytatják itt a jövőjüket, mint azok, akik elkerülnek például Budapestre vagy más nagyvárosba. Onnan kisebb az esélye, hogy visszakerülnek, hiszen kialakulnak a kapcsolataik. A fiatalok megtartása Békés vármegyében nagyon fontos, ezért biztos lábakon álló és jól működő, virágzó felsőoktatásra van szükség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában