Kirándulás

2023.05.27. 16:01

A zene szárnyán kalandoztak a fővárosban az orosházi nyugdíjasok

A Nyugdíjas Pedagógusok Orosházi Egyesületének a tagjai újabb kiránduláson vettek részt a napokban. A 2022 októberében és 2023 februárjában tett budapesti túra sikerén felbuzdulva ismét vonatra szálltak, úti céljuk ezúttal a Magyar Zene Háza volt.

Cs. I.

Úticéljuk volt a főváros több nevezetessége.

Majd harmincan vállalkoztak a vonatos kirándulásra, a Keleti pályaudvarról busszal először elmentek a Hősök terére, sétáltak a Városligetben, ismerkedtek a régi és új nevezetességekkel.

– Megnéztük a magyar történelem ismert alakjainak a kültéri szobrait. Darányi Ignác – akkori mezőgazdasági miniszternek, az építkezés nagy támogatójának – szobra előtt csoportképet is készítettünk. Azután megkerestük az Amerikában híressé vált színésznek, Lugosi Bélának az egyik párkányra titokban felhelyezett szobrát. Elsétáltunk a Millennium Házához is, a főbejárat előtt gyönyörű rózsakertet alakítottak ki, középpontjában Zsolnay szökőkutat helyeztek el. Újabb csoportképünk itt készült – mesélt élményeikről Makuláné Gulicska Valéria, az egyesület vezetője.

A Magyar Zene Házában megnézték az állandó kiállítást, majd az audio guide alkalmazással, egyéni tempóban, a zene történetét bemutató interaktív kiállítást. A Hangdómban félórás zenés vetítésen vettek részt. A kupolaszerű térben babzsákokon ülve, fekve, ide-oda forogva csodálták Hieronymus Bosch A gyönyörök kertje című képének felnagyított részleteit. A lenyűgöző technikai megoldások révén csodálatos élményben volt részük.

A nyugdíjas pedagógusok vezetője már gondolkodik tagjaikkal a következő programokon. Terveik között szerepel Csontváry Kosztka Tivadar kiállítása, a Néprajzi Múzeum, a parlament. Ami már biztos: június 21-én Nagyváradra mennek, ott egy helyi régész lesz az idegenvezetőjük. Júliusban dunántúli kirándulásra készülnek. Szeptemberben pedig Zombára utaznak. S azért, hogy a költségeiket csökkentsék, sikeresen pályáztak a Nemzeti Együttműködési Alaphoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában