Madarak és Fák Napja

2023.05.10. 16:52

Kanalas gémet és vörösbegyet is láthattak a gyerekek Csabán

Interaktív előadást tartott a madarak és fák napja alkalmából Bere Gyula a jaminai könyvtárban szerdán. Az amatőr természetfotós olyan madárfajokat mutatott be az Erzsébethelyi iskola másodikosainak, amelyekkel itt, a közelben is „találkozhatnak”.

N. Sz.

Bere Gyula több hazai madárfajról is elárult érdekességeket

Fotó: Für Henrik

Elárulta, a természet iránti vonzalma már régóta tart, eleinte csak kibiciklizett a szabadba, nézelődött, aztán tizenöt-húsz éve elkezdte megörökíteni és összegyűjteni az emlékeket. Hangsúlyozta, a vizes élőhelyeknél mindig változatosabb az élővilág, a Békés vármegyeiek pedig szerencsések, mert vannak bányatavak, emellett az Élővíz-csatorna, a pósteleki erdő is kiváló „leshelyszín”, sőt különleges fotók készülhetnek a Gyula és Békéscsaba közötti szántóföldeken, az erdősávok, a kisebb csatornák mentén. Fontosnak tartotta megemlíteni, mindig úgy közelít a madarakhoz, hogy az úgynevezett cserkelés, azaz becserkészés során a lehető legkisebb zajt csapja, ne zavarja meg a tevékenységüket, a természet rendjét. 

Vetítéskor képeiből szemezgetett, sztorikkal fűszerezte mondandóját. Bemutatta a tápláléklánc csúcsán álló barna réti héját, ami más madarak fiókáival eteti sajátjait, kemény teleken pedig nem veti meg az elhullott eleséget. A búbosvöcsökről „nászruhában” készült fotót mutatott, az ügyes vadászok tavaszi románcához kapcsolódva mesélt az udvarlási szokásokról, a különleges úszófészek megépítéséről és a csibék háton szállításáról. A következő képsorok a költöző gulipánokról szóltak, majd feltűntek a legpompásabb hazai tollasokként emlegetett gyurgyalagok, amelyek májustól augusztusig örvendeztetik meg a kíváncsiskodókat, és egyre nő egyedszámuk a békéscsabai bányatavaknál. Bere Gyula megörökítette a jégmadarat is, amelyről elárulta, rendkívül éber, nehéz a közelébe férkőzni. 

Egy fiatal kakukkról készült felvétele kapcsán kiemelte, a példányok egy-két hete érkeztek vissza hazánkba, és köztudottan „rendetlen szülők”: más madarak fészkébe rejtik tojásaikat. A gyerekek láthattak kanalas gémet, vörösbegyet is. A fotós felhívta a figyelmet arra, hogy a fokozottan védett természetvédelmi területek csak engedéllyel és vezetővel látogathatók. Előadása végén megmutatta a binokuláris távcsövet, a spektívet, a teleobjektívet is; beszélt a természetjárás szépségeiről és a kullancsok elleni védekezésről.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában