Belgyógyászat

2023.04.20. 16:01

Több mint háromszáz orvos tanácskozik Békéscsabán – galériával

Több mint 300 orvos érkezett Békéscsabára, a Magyar Belgyógyász Társaság 52. Dél-Magyarországi Belgyógyász Decentruma ülésének programjaira. A konferenciát csütörtöktől szombatig a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központban rendezik meg. A tudományos tanácskozás résztvevőit Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere köszöntötte, és örömét fejezte ki, hogy a város ilyen rangos, színvonalas szakmai rendezvénynek adhat otthont.

Ny. L.

A konferencián dr. Varga Márta, Prof. Dr. Lengyel Csaba tanszékvezető egyetemi tanár (Szegedi Tudományegyetem), Szarvas Péter és dr. Zsilák János, a Békés Vármegyei Központi Kórház dr. Réthy Pál Tagkórházának (Békéscsaba) igazgatója

Fotó: Lehoczky Péter

Dr. Varga Márta, a Békés Vármegyei Központi Kórház dr. Réthy Pál Tagkórháza belgyógyászati mátrix osztályának vezető főorvosa, az ülés főszervezője hangsúlyozta, egykoron Békésből indult ki ez a kezdeményezés azzal a céllal, hogy a konferencia megtartásával fontos, új ismereteket, információkat adjanak át egymásnak a régió orvosai, kutatói, a máshonnan is érkező előadókkal, referátumokat tartokkal együtt.

– A cél azóta sem változott, de közben jelentős fejlődésen ment és megy keresztül az orvostudomány, így még inkább szükség van az összejövetel évenkénti megrendezésére – emelte ki dr. Varga Márta. –  A dél-magyarországi régióhoz vármegyénk mellett Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok tartozik. Elsősorban ezekből a vármegyékből érkeztek orvosok, de nemcsak belgyógyászok, hanem más területek képviselői is. Ezzel párhuzamosan a Csabagyöngye másik termében a szakdolgozói szekció ülésezik.

A főorvos – aki a Magyar Belgyógyász, valamint a Magyar Gasztroenterológiai Társaság vezetőségi tagja is – kitért arra, a decentrum kifejezés a konferencia nevében azt jelenti, hogy egyetemen kívüli, nagyobb központokban bonyolítják le a tudományos tanácskozást.

– Ma már külön specialisták dolgoznak a betegekért, de a belgyógyászat összefoglalóan az, ahol az embert, a betegeket a legkomplexebben nézzük, vizsgáljuk, és ennek alapján döntünk, hogy melyik speciális területen történjen a kezelésük, gyógyításuk – ecsetelte a főszervező. – A különböző szakterületek képviselői új tudományos eredményeket, információkat, aktualitásokat, tapasztalatokat tudnak az ülésen átadni, megosztani egymással. Mindez a betegek vizsgálatában, ellátásában hasznosul, az ő javukat szolgálja.

– A csabai kórházban működő Skill-oktatólabor bábuit, szimulátorait is beköltöztettük a Csabagyöngyébe – mondta a főorvos. – Ezeken a gyakorlatban mutatnak be a kollégák, szakértők vizsgálatokat, beavatkozásokat. A Skill-labor a mindennapokban a kórházi gyakorlatukat töltő hallgatók számára folyamatos lehetőséget biztosít a tanulásra, a gyakorlati képzésre.

Dr. Varga Márta szólt arról, hogy a rendezvény az aneszteziol-intenzív terápia, belgyógyászat, diabetológia, dietetika, endokrinológia és anyagcsere-betegségek, gasztroenterológia, hematológia, háziorvostan, intenzív terápia, kardiológia, nefrológia szakorvosainak és a szakdolgozóinak hivatalos, pontszerző, továbbképző oktatási programnak minősül. Az orvosok 48, a szakdolgozók 20 akkreditációs pontot kapnak.

A szervezők gondoskodnak a résztvevők napi tudományos munkájuk, továbbképzésük utáni kikapcsolódásáról is. Többek között az öt békéscsabai orvostanhallgatóból álló The Stapes rockzenekar, a békéscsabai Calandrella Kamarakórus és az Alföld Quartet koncertjével. Emellett békéscsabai városnézés, a nevezetes látnivalók megtekintése is szerepel a programban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában