Békéscsaba

2023.04.22. 11:51

Megtisztították a jaminai bányatavak környékét a szeméttől

Békéscsabán a Kenderföldek Egyesület tagjai, önkéntesei a Fiumei és a Kereki utcák kereszteződésében találkoztak szombaton, majd zsákokat és kesztyűket ragadva a jaminai bányatavak környékét a Matróz kocsmáig, illetve a Part utcáig tisztították meg az eldobált, a területre kihordott hulladéktól. Ezzel csatlakoztak az országosan meghirdetett TeSzedd! akcióhoz.

L. B.

A Kenderföldek Egyesület tagjai, önkéntesei a jaminai bányatavak környékén szedtek szemetet. A szerző felvétele

Csicsely Gergő, az egyesület elnöke elmondta, nem ez az első alkalom, hogy szemetet szedtek a környékben, ugyanis fontosnak ítélik a természet védelmét, a környezet tisztán tartását. Hozzátette: amiatt, hogy a jaminai bányatavak tulajdoni viszonyai rendezetlenek, lényegében gazdátlannak is mondható a terület, ez pedig bőven ad munkát. A korábbiakban találtak többek között tévét és építési törmeléket is amellett, hogy rengeteg zsáknyi szemetet gyűjtöttek.

Pár hete is bejárták a területet, akkor sok üveghulladékot szedtek össze. Emellett a Wenckheim turista- és kerékpárút melletti szakaszt szintén górcső alá vették. Mint fogalmazott, nagyban segítené az eldobott, széthagyott szemét elleni küzdelmet, ha lenne elegendő kuka a Kígyósi úti buszmegállóknál, valamint a bicikliút Kerekegyházi úti részénél, ezért kezdeményezték is hulladékgyűjtők kihelyezését.

A mostani akcióhoz csatlakozott a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. csapata is. Vass Csaba ügyvezető-helyettes elmondta, a cég munkatársai ugyancsak fontos ítélik a környezet védelmét. Több olyan projektet valósítottak meg, amelyek ezt a célt szolgálták. Példaként említette, hogy energetikailag korszerűsítettek számos önkormányzati épületet szigeteléssel és nyílászárócserékkel; a geotermikus projektet; a napelempark kiépítését vagy a levegőminőség javítását célzó Life projektet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában