Indul a szezon

2023.04.15. 11:58

Itt van az őz, itt van újra, bakot lőhetnek a vadászok Békésben is

A hagyományokhoz hűen április 15-ével, az őzbakkal elkezdődött az idei vadászati szezon. Az őznek országosan Békésben a legnagyobb az állománya, minőségben pedig fej fej mellett áll az élen Jász-Nagykun-Szolnok vármegyével.

Nyemcsok László

Békésben sok aranyérmes agancsú őzbakot lőnek ki, az országos top 10-ben rendszerint több békési trófea is bekerül /Fotó: MW/

– A megfelelő életkörülmények miatt jól érzi magát nálunk az őz, ideálisak számára az itteni élőhelyi adottságok  – hangsúlyozta Zuberecz Tibor, Békés vármegye fővadásza, a vadászszövetség és a vadászkamara területi elnökhelyettese. –  A vadgazdálkodók vigyáznak az állományra, szakszerű, gondos a takarmányozás, és minden évben meghatározott a kilőhető egyedek száma.

Az őzbakok ősszel hullajtják el az agancsukat, és télen építik fel. A növekedés végeztével a vérerekkel átszőtt háncs (barka) összezsugorodik és felszakadozik. A bak ezután kezdi letisztítani az agancsát. A bokrok ágait csapdossa vele, a fatörzsekhez dörzsöli vagy a talajba döfködi. Az őzbakok szeptember 30-áig kerülhetnek puskavégre.

– A vadgazdálkodóknak ez az első, fontos bevételi forrásuk az évben, idén is élénk az érdeklődés az őzbakvadászatra bel- és külföldről egyaránt– emelte ki Zuberecz Tibor. – A legtöbb vendégvadász Németországból, Ausztriából, Szlovákiából és Romániából érkezik.

Békésben sok aranyérmes agancsú őzbakot lőnek ki, az országos top 10-ben rendszerint több békési trófea is bekerül. Nemzetközi bírálati képlet alapján pontozzák az őzbaktrófeákat vármegyénkben is. Figyelembe veszik a szárhosszokat, a köbtartalmat, a kiskoponyás, 24 órás tömeget, a gyöngyözöttséget, a koszorút, az ágvégeket, az alakot, a formát, a szabályosságot és a szárterpesztést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában