Otthonteremtés

2023.04.27. 19:58

Infografikai kiállítás kap helyet a békéscsabai kúriában

Infografikai kiállítás kap helyet a felújított és bővített Urszinyi-Beliczey-kúriában, amely a Napsugár bábszínház otthonaként szolgál majd – ez is szóba került azon a kisnemesi otthonokkal kapcsolatos rendezvényen, amelynek csütörtökön a Munkácsy Emlékház adott helyet.

Licska Balázs, [email protected]

Az Urszinyi–Beliczey-kúriában nyíló infografikai kiállításról dr. Virág Zsolt beszélt /Fotók: Für Henrik/

A Magyar Kastélyprogram Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, dr. Virág Zsolt előadásában elmondta, hogy Békéscsaba jelentős épített örökségét képezték a mezővárosi nemesi kúriák, amelyek közül kettő, a Steiner–Omaszta- és az Urszinyi–Beliczey-kúria megújult a közelmúltban, a Kis–Rosenthal- és a Reök–Haraszti-kúriát viszont a kórház újabb szárnyának építésekor lebontották 1976-ban.

Az Urszinyi–Beliczey-kúriát az Urszinyi család az 1840-es évek végén építtette klasszicista stílusban, majd 1877-ben eladták a számos országgyűlési képviselőt és főispánt is adó Beliczey családnak. A második világháborút követően minden eltűnt belőle, a szovjetek például töltőállomásként is használták, ennek során jelentősen megrongálódott az épület. Népi kollégium, később pedig a gabonaipari vállalat kapott helyet benne.

A szakember szerint óriási fegyvertény, hogy a városnak sikerült megmenteni és a Munkácsy Negyedbe integrálni a kúriát, amelyben multifunkcionális terek jöttek létre, kulturális közösségi térként is szolgál majd amellett, hogy otthont ad a Napsugár bábszínháznak. 

Egy infografikai kiállítás kap benne helyet: főleg képeken keresztül szó lesz arról, hogy Csaba a 18. század elején a gyulai uradalom részét képezte, illetve az Urszinyi és a Beliczey család története szintén megelevenedik.

Fajzi Tamás, a Békés Megyei Építész Kamara elnöke elmondta, pár éve igen lepusztult volt az Urszinyi–Beliczey-kúria. Az eredetihez képest például be volt építve a portikusz és a belső folyosó, mivel irodaházként szolgált az épület. A bővítmény tervezésekor az volt a koncepció, hogy ne legyen magasabb, mint a műemlék épület, ezért az újabb szárnyat lesüllyesztették. Emellett a kúriánál hasznosították a pincét is, olyan funkciókkal, így öltözőkkel, amelyek nem igényelnek nagy belmagasságot.

Varga Tamás alpolgármester elmondta, hogy 2002 óta szervezik meg a Kisnemesi Otthonok Országos Találkozója című rendezvényt, és húsz éve is érezhető volt, hogy ez egy fontos eseménye lesz Békéscsabának. 

Emlékeztetett: a Munkácsy Emlékházat 1994-ben adták át, felidézte, hogy 2002-ben is voltak eredeti Munkácsy Mihály-festmények az épületben, viszont lepusztult volt a szomszédos Omaszta-park, a szemközti Urszinyi–Beliczey-kúria nem látszódott a növényektől, Póstelek sem volt annyira gondozott, mint ma, a szabadkígyósi kastélyban pedig iskola működött.

Hangsúlyozta: most, két évtized múlva a Munkácsy Emlékház modern kiállítása tájékoztató és szórakoztató, a mögötte lévő park csodás, az Urszinyi–Beliczey-kúriát felújították, az ifjúsági ház helyén megszületett a Csabagyöngye Kulturális Központ, megújultak a Munkácsy Mihály Múzeum tárlatai, a Gőzmalom térről pedig eltűnt a kis buszpályaudvar. 

Közben 17-ről 84 kilométerre nőtt a bicikliút-hálózat hossza Békéscsabán, biztonságos körülmények között közelíthető meg a Munkácsy Negyedből Póstelek és Szabadkígyós egyaránt.

Kiemelte: nagy hangsúlyt fektet Békéscsaba a kulturális örökség védelmére, megóvására, tartalommal való megtöltésére. A Munkácsy Negyed egy sokszínű élményhelyszín a város szívében, és minden adott – épületek, kiállítások, közterek, bicikliutak – a kultúrával való találkozáshoz. Ennek azonban hírét kell vinni, fenn kell tartani a figyelmet, ismertté kell tenni a Munkácsy Negyed márkanevet.

Lebontják és újjáépítik a kishidat

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta, hogy a Napsugár bábszínház épületének felavatásával, a Munkácsy Mihály Múzeum homlokzatának tervezett felújításával, valamint a Deák és a József Attila utcákat összekötő kishíd újjáépítésével fizikailag is elkészül a Munkácsy Negyed. 

Bemutatta a kishíd terveit. Eredetileg üveg korlátokat terveztek, viszont kovácsoltvas korlátok lesznek, hogy stílusában harmonizálhasson a Gyulai úti Munkácsy híddal, valamint a Kiss Ernő és Kórház utcai Réthy híddal. A Derkovits sori hídfőnél kap majd helyet a festőfejedelem Ásító inas című alkotása által ihletett szobor, Miklya Gábor alkotása. A gyalogosok mellett a biciklisek is szabályosan közlekedhetnek majd a kishídon. A beruházás várhatóan jövőre valósul meg.

Beszélt a Modern Városok Programról, amelyek között vannak olyan fejlesztések, amelyek a város elérhetőségét javítják, mint az M44, amelyek a munkahely-teremtést segítik, illetve, amelyek Békéscsaba vonzerejét fokozzák, ezek között van a Munkácsy Negyed kialakítását célzó is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában