Békéscsaba

2023.04.10. 17:10

Bő vízzel öntöztek a Balassis fiúk hétfőn - galériával, videóval

Idén is hagyományőrző útra keltek a Balassi Táncegyüttes tagjai. Tizenkét táncos öltözött viseletbe, és indult útnak meglocsolni a lányokat, ebben az évben a szokásosnál kicsit több lóerővel.

Gyemendi Réka [email protected]

A lányok, habár várták a verset, sok fiútól már rögtön a hideg vizet kapták a nyakukba. A Balassi Táncegyüttesnél már megalakulásuk óta, vagyis 75 éve hagyomány, hogy a fiúk meglátogatják a lányos házakat, és meglocsolják az együttes női táncosait. Ahogy elhangzott, eleinte még csak biciklivel jártak és szódával, illatos vízzel készültek, azonban az 1990-es évek elejétől áttértek a hagyományos locsolkodásra. Ez azt jelenti, hogy a fiúk viseletben, lovaskocsival érkeznek a helyszínekre, és több vödör vízzel locsolják (öntik le) a lányokat. Utóbbiak húsvét hétfőn kisebb, négy-öt fős csapatokban, valamelyikük otthonában tojással, sonkával, süteménnyel várják a látogatókat.

Elmondták, a táncegyüttes szeretné továbbörökíteni a néphagyományokat, a táncon kívül ezeknek a szokásoknak az életben tartása ennek a másik módja. Mindemellett ez egy remek közösségi program is.

Korábban volt olyan, hogy a Balassis táncosoknak meg kellett szakítaniuk a hagyományt, a Covid járvány idején lévő veszélyhelyzet miatt nem tudtak személyesen találkozni. Akkor különleges versekkel köszöntötték a férfiak a szebbik nemet, videón szavaltak a lányoknak.

A locsolkodás hagyományos formája az volt, hogy a lányokat kivitték az utcára vagy az udvarra, ahol egy vödör hideg vízzel öntötték le őket. Napjainkra a vödör vizet - talán a nők többségének örömére - felváltotta egy visszafogottabb, szelídebb forma, a kölni vagy a hölgy saját parfümjének használata. A locsolkodás szokása egészen a pogány időkre vezethető vissza és a víz tisztító, megújító erejét szimbolizálták vele, majd később a kereszténység saját jelentéstartalommal látta el. A locsolkodás a termékenységet és a megtisztulást ugyancsak szimbolizálja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában