Dézsi László

2023.04.02. 20:00

Békési lett a Kárpát-medence legjobb körtepálinkája - galériával

Császárkörte párlatával a békési Dézsi László, a Csabai Pálinka Klub tagjaként nyerte el az I. Pyrus Master – I. Kárpát-medencei Körtepálinka és Párlat Verseny nagydíját.

P. G.

Fotó: Szakony Attila/Zaol.hu

Az ünnepélyes eredményhirdetést szombaton tartották a Zala megyei Sormáson található  István Parkhotelben, ahol az 5. Pannónia párlatverseny elismeréseit is átadták.

Az I. Kárpát-medencei Körtepálinka és párlat verseny célja az volt, hogy felhívják a figyelmet az őshonos gyümölcsre, mely a modern gazdálkodás miatt egyre inkább háttérbe szorul, az idős fajták feledésbe merülnek. 100 évvel ezelőtt a Göcsejnek több körtefajtája volt, mint egész Franciaországnak. A körte sokszínűsége a Kárpát-medencében vitathatatlan, fajtagazdagsága egyedülálló. Csak Magyarországon több mint 1000 fajtája ismert, ebből számos már csak a Tündérkertekben, amolyan „génbankokban” található. A verseny fővédnöke V. Németh Zsolt, a Magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszerelnöki biztos, a Hungarikum Bizottság tagja, a verseny védnöke Kovács Gyula, a Tündérkert mozgalom alapítója volt.

A győztes április 15-én veszi majd a díját.

A Zaol.hu tudósítását ITT olvashatják. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában