Csaló e-mailek terjednek

2024.05.17. 09:24

Rendőri vezető és a rendőrség nevével élnek vissza a kibertérben

Ismét olyan adathalász módszerrel próbálkoznak a csalók, amelyben bűncselekmény elkövetésével vádolják a címzettet. Első ránézésre akár hitelesnek is tűnhet a levél, azonban jobban megvizsgálva látható, hogy több sebből vérzik.

Nyemcsok László

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Osztályánál közölték, az árulkodó jelek a következők:

Nem létezik a „Budapesti Rendőr-főkapitányság Kerületi Rendőrkapitányság VII. Kiskorúak Védelmét Szolgáló Szolgálat Bunügyi Főigazgatóság”. Általánosságban elmondható, hogy a feladó jól csengő, de valójában nem létező szervezetekre hivatkozik. A hivatkozott e-mail cím nem magyar, és nem a Magyar Rendőrséghez tartozó címet jelöl.

A levél szövege rossz magyarsággal íródott, a helyesírási hibákon túl keverve használ idegen nyelvű és magyar kifejezéseket. A levél jellemzően külföldi e-mail címről érkezik.

Fontos: Ne dőljön be ezeknek a megtévesztő leveleknek! Tartalmukat ne ossza meg, választ ne adjon. Az e-mail csatolmányait ne töltse le és a szövegben található hivatkozásokat se nyissa meg. Ha a levél fizetésre szólít fel, ne fizessen!

Ha kétsége támad a küldemény hitelességével kapcsolatban, a küldő szervezettel a kapcsolatot ne a levélben található, hanem a rendőrség hivatalos weboldalán megtalálható elérhetőségeken keresztül vegye fel. Amennyiben ilyen, vagy ehhez hasonló levelet kap, mindig ellenőrizze a feladót! Soha ne kattintson megszokásból, mindig legyen körültekintő! Legyen éber, és ne dőljön be a csalóknak!  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában