Békéscsaba

2023.04.06. 15:45

Bauer Csaba: húsvétkor győz az élet a halál fölött

A húsvét a keresztény egyházak kiemelt ünnepe, Békéscsabán, a jaminai Jézus Szíve Templomban is huzamosabb ideje készülnek rá. Bauer Csaba római katolikus plébánossal beszélgettünk.

Szegfű Katalin, [email protected]

„Ünneplésre, az ünneplés általi megújulásra szükségünk van.” /Fotó: Lehoczky Péter/

– Hogyan ünnepelnek önök Jaminában?
– Nálunk, a Jézus Szíve Templomban Nagycsütörtökön, Nagypénteken és Nagyszombaton este 18 órától lesznek misék. Nagycsütörtökön a krisztusi utolsó vacsora emlékmiséje lesz és ekkor szenteljük meg a másnapi ostyát is a szentáldozáshoz. A nagypénteki csonkamisén Jézus szenvedésére és kereszthalálára emlékezünk, hagyományosan erre a szertartásra az egyszerűség, visszafogottság és szolidság a jellemző. A passió történetét egy világi segítő segítségével olvassuk fel és fontos része a szertartásnak a kereszt előtti hódolat. Nagyszombaton, a vigíliai misén pedig már a feltámadás kerül a középpontba. Húsvétvasárnap a miserendünk szerinti 9 órakor és 18 órakor tartunk ünnepi szentmisét. 

– Mit helyez az idei ünnepen a gondolatai középpontjába?
– Azt tartom a legfontosabbnak, hogy arról beszéljek a szentbeszédemben, hogy húsvétkor győz az élet a halál fölött, a szeretet a szeretetlenség fölött, a remény a reménytelenség fölött, az irgalom az irgalmatlanság fölött. Isten hatalmasabb a halálnál és minden emberi rossz szándéknál, gyengeségnél. 

– Ilyenkor megtelik az önök temploma?
– A kereszténység csúcsünnepe a húsvét, ezért ilyenkor többen mozdulnak ki a hívek közül és jönnek el a templomokba. A korábbi éveket a járvány beárnyékolta, de idén korlátozó szabályok nélkül ünnepelhetünk, teljesen szabadon. Úgy gondolom, hogy sokan érzik magukban, hogy ünneplésre, az ünneplés általi megújulásra szükségünk van. A feltámadás misztériumát értik és érzik a hívek, és ezt a legjobb a templomi környezetben, a többi keresztény testvér közösségében megélni. Áldott húsvétot kívánok minden kedves olvasónak!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában