Békés vármegye

2023.04.29. 09:34

Az ornitológus doktor lett, visszavágyik a madarak világába

A Nemzeti Kulturális Alaptól alkotói támogatás kategóriában Bozó László nyert a Békés megye madárvilága szakirodalmi adatok alapján munkacímű könyv megírására 400 ezer forintot. A Dél-békési Természetvédelmi és Madártani Egyesület tagjának a neve elé mostantól azonban illik leírni, hogy doktor.

Csete Ilona [email protected]

Dr. Bozó Lászlót ritkán látjuk öltönyben, a madarak között érzi magát otthonosan

Fotó: Bencsik Ádám

Az ambiciózus kevermesi fiatalember a madárvilág kiváló ismerője, a természetvédelem elkötelezett népszerűsítője. Dr. Bozó László 514 oldalon megírta Békés megye madárvilága szakirodalmi adatok alapján című könyvét. 1100 forrást dolgozott fel régi és új könyvekre, szakcikkekre alapozva - a XIX. századtól napjainkig bárhol, bármikor megjelent forrásmunkákat használta fel.

– Gyakorlatilag ezzel azt is üzenem a szakembereknek, publikáljanak minél többet, adataikat osszák meg a nyilvánossággal, legyen ez közkincs. Az is a célom, hogy ráirányítsam a figyelmet arra, miként fejlődött szűkebb és tágabb környezetünkben az ornitológia. A XIX. század végén, a XX. század elején is voltak híres ornitológusaink (mint például Tarján Tibor békéscsabai, vagy a kakukkal foglalkozó Molnár Béla, aki Szarvason végezte a kutatásait). Volt egy korszak, amikor nagy odafigyelés övezte ennek a szakmának a képviselői által végzett munkát. Ezzel a könyvemmel elsősorban a szakembereket szeretném megszólítani, akik kíváncsiak a megye madárvilágára átfogóan. Semmi szubjektivitás nincs a könyvben. Adatközlés viszont annál több.

Dr. Bozó László elárulta, évek óta készült, hogy egyszer belevág ebbe a nagy munkába. Az örömmel tölti el, hogy a fiatal ornitológusok, a szakmában dolgozó, vagy madarászként, vagy civilkén a téma iránt érdeklődők a Dél-békési Természetvédelmi és Madártani Egyesület rendezvényein, konferenciáin, szakmai fórumain megjelennek, véleményt, tapasztalatokat is cserélnek. Dr. Bozó László ornitológus a doktori disszertációját a szibériai énekesmadarak vonulása témában írta és védte meg. Nagyon sokat utazott, kutatott, gyűrűzött még a pandémia előtt Szibériában is. 

– Nagyon hiányoznak a madarak – árulta el 3 év itthonlét után a jelenleg a kevermesi vendégház vezetőjeként dolgozó fiatalember. Dr. Bozó László pályázott posztdoktori ösztöndíjra, mert folytatni kívánja tudományos pályafutását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában