Figyelemfelhívás

2023.03.01. 15:10

Újrapapírt merítettek a gyerekek Békéscsabán – videóval

Különleges programra invitálta az óvodásokat és az általános iskolásokat a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület szerdán. Az Újrapapír Napja alkalmából a Tudásfa animátorcsapat tagjai mutatták be a gyerekeknek a papír gyártása és újrahasznosítása közötti különbségeket. Merítéses technikával mindenki "tiszta lapot" is készíthetett magának.

Nagy Szilvia; [email protected]

Fotók: Für Henrik

Több nevelési-oktatási intézmény – köztük a békéscsabai Kölcsey, Szigligeti, Szlovák óvoda, a Kazinczy, mezőberényi iskola, valamint az Esély Pedagógiai Központ is – csatlakozott az Újrapapír Napja alkalmából meghirdetett programhoz. Amíg az animátorok a Kölcsey óvodásokkal foglalkoztak, Gyebnár Emőke szervező elmondta, a legfogékonyabb korosztályt célozták meg a szemléletformálással.

Mesével, énekléssel, újrahasznosított papírtárgyak bemutatásával magyarázták el a kicsiknek, miért nem szabad a papírt pazarolni, milyen drága az előállítása, mennyi fa, víz feláldozásával készülnek a hófehér oldalak.

– Fontos, hogy a legkisebbek is megtanulják, ha csökkentjük a papírhasználatot, azzal a fák életét és a magunkét is óvjuk. A fák élőhelyet jelentenek az állatoknak, tisztítják a levegőt, lényeges, hogy minél több vegyen bennünket körül. Jó, ha a gyerekekben tudatosul, érdemes a lap mindkét oldalára rajzolni, írni, indokolt ritkábban beizzítani a nyomtatót. Elmagyaráztuk nekik, már azzal is óvhatjuk a környezetet, spórolhatunk, ha a margó széleit kihúzzuk, ha kisebb betűtípust használunk, és a papírhulladékokat a szelektív kukába dobjuk – sorolta a programszervező.

Lehengerelt pépből lett papirosa Czapp Ábelnek és Gedó Dávidnak is.

Amíg beszélgettünk, a galériában kiállítást tekinthettek meg a gyerekek. Animátorok meséltek nekik arról, mennyi víz, energia, vegyi anyag kell a gyári, fehérített papírhoz. Bemutatták azt is, mi mindenre jó az újrahasznosított változat: táska, ajándékszatyor, brikett, sőt még ülőke is készülhet belőle.

Az emeleti teremben nagy volt a sürgés-forgás: a kis kezek merítéses technikával készítették el a kissé sárgásabb, de saját, bolygóbarát papirosaikat.

– A használt papírt, újságpapírt már előző nap feldaraboltuk, beáztattuk. Aztán a lágyabb textúra érdekében összeturmixoltuk, tovább vizeztük. A pépet vízzel teli edénybe tettük, a gyerekek pedig szúnyoghálóból és fából készült keretet mártanak bele. Amikor felemelik, megtörténik a varázslat: a keretben maradt pépből kirajzolódik az újrapapír – kommentelte Gyebnár Emőke. Az asztalokon ceruzák hevertek, de rajzolni még nem lehetett, a kis papíroknak textileken, törölközőkön kellett száradniuk. 

A  környezetbarát akciót figyelemmel kísérte a tankerület és a város vezetése is.

– Szikkadás ütjük ki a keretből a pépet, lehengereljük, s kész az újrapapír. Száradás után jöhetnek az ecsetek szárnyalhat a fantázia – tette hozzá.

Nélkülözhetetlen a mindennapokban

A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület szakemberei emlékeztettek; a papír ötezer éve van jelen az ember életében, mára már nélkülözhetetlen a mindennapokban. Az Újrapapír Napját, mint zöld ünnepet 2006-ban a HUMUSZ (Hulladék Munkaszövetség) kezdeményezésére iktatták naptárba, azzal a céllal, hogy ráirányítsák a figyelmet a pazarló papírfogyasztásra és az újrahasznosítás fontosságára. Ma egy magyar átlagosan 91 kilogramm papírt használ el évente, ami több mint 200 kiló fa kivágását jelenti. A jó hír: a papír az egyik legkönnyebben újrahasznosítható anyag.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában