Árvízvédelem

2023.03.03. 13:46

Több helyen elsőfokú készültséget rendeltek el Békésben

Az elmúlt 24 órában a Körösök hegyvidéki vízgyűjtőjéről nem jelentettek csapadékot, napközben a meleg hatására folytatódott a hóolvadás. A csütörtöki tetőzést követően folytatódott a lassú apadás a Fehér-Körösön Gyulánál, a Fekete-Körösön Remeténél, valamint a Kettős-Körösön Békésnél – tájékoztatott közleményében a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság.

P. G.

A hidrológiai helyzetre való tekintettel a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) március 1-jén 12 órától elsőfokú készültséget rendelt el a Fehér-Körösön és a Kettős-Körösön, március 2-án 6 órától a Sebes-Körös alsó szakaszán, március 3-án 10 órától pedig a Hármas-Körösön.

A KÖVIZIG működési területén lévő, 341 kilométer hosszú, elsőrendű árvízvédelmi töltésből 215 kilométer hosszon tartanak elsőfokú készültséget, ezen védelmi szakaszokon a védelmi fokozatnak megfelelően folyik a vízmércék olvasása és a segédőri figyelőszolgálat ellátása. 

A Körösök vízgyűjtőjén lehullott csapadékok miatt folyóinkon árhullámok vonulnak le, ennek következtében megszűnt a belvizek folyókba történő gravitációs levezetési lehetősége, az összegyülekező belvizet a szivattyútelepek emelik a folyókba. A szivattyúzásokat – szükség szerint – a legminimálisabb mértékben végzik, csak az esetlegesen kárt okozó belvizeket vezetik el, figyelemmel a vízvisszatartási lehetőségekre.

Jelenleg az igazgatóság három belvízvédelmi szakaszán van elsőfokú készültség érvényben, a holt-sebes-körösi, az Élővíz-csatornai és a mezőberényi belvízvédelmi szakaszokon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában