Békéscsaba

2023.03.09. 19:50

Kitűzték a székely zászlót a Lencsési Közösségi Házban

Miközben a székelyudvarhelyi származású Soós Emőke előadóművész vezetésével elénekelték a székely himnuszt, kitűzték ünnepélyesen a székely zászlót a Lencsési Közösségi Ház főbejáratánál – ezzel, valamint két előadással emlékeztek meg csütörtökön a március 10-ei székely szabadság napjára az intézményben.

L. B.

Takács Péter és Soós Emőke a székely zászlóval. Fotó: Bencsik Ádám

Takács Péter, a közösségi ház vezetője A székely szabadság napja és jelentősége címmel, majd Ugrai Gábor történelemtanár Autonómiák Európában címmel tartott előadást. Ugrai Gábor példaként említette többek között az Egyesült Királyságon belül Skóciát és Walest, Olaszországon belül Szardíniát. Beszélt a Szerbián belüli Vajdaságról: az autonóm tartományban kétmillióan élnek, 25 etnikai csoport van jelen, a területen élők 13 százaléka magyar.

Szóltak az 1918. december 1-jei gyulafehérvári román nagygyűlésről is, ahol kimondták Erdély és az akkori Román Királyság egyesülését. Emlékeztettek arra: az akkori döntésben szerepelt, hogy a létrejövő ország területén élőknek, nemzetiségtől függetlenül joguk van az anyanyelvi oktatáshoz és közigazgatáshoz. Takács Péter jelezte: azzal, hogy kitűzték a székely zászlót, szolidaritást vállaltak és egyetértettek a székelyek autonómiatörekvésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában