Szövetség

2023.03.08. 15:31

A VOSZ elmúlt harmincöt évét ünnepelték Békéscsabán

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) megalapításának 35 éves évfordulója alkalmából rendeztek ünnepélyes fórumot szerdán Békéscsabán, az Arcanum Hotelben.

Gyemendi Réka

Nagy Mihály László Fotó: Für Henrik

A vállalkozói fórum célja az volt, hogy a tagok átbeszéljék a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének stratégiáját, koncepcióikat, éves tevékenységüket. Az esemény második részében taggyűlést tartottak a résztvevők.

Dr. Takács Árpád, a Békés Vármegyei Kormányhivatal főispánja azzal kezdte köszöntőjét, azt bizonyította a VOSZ az elmúlt harminc évben, hogy nem csak időtálló, hanem válságálló is a szövetség. Ismertette, 2019 márciusában kötött a kormányhivatal és a VOSZ együttműködési megállapodást, azonban a cselekvési tervet a Covid járvány miatt nem tudták realizálni, idén viszont ezt mindenképpen bepótolják. 

Dr. Takács Árpád: Fotó: Für Henrik

A főispán rávilágított, 2010-ben Békés megyében több mint 30 ezer regisztrált álláskereső volt, viszont még abban az évben sikerült ezt 10 ezer főre csökkenteni. 2020 elején azonban a pandémia olyan helyzetet teremtett, ami miatt újra 17 ezer álláskeresőt számoltak. Dr. Takács Árpád úgy fogalmazott, a kormány különböző gazdaságvédelmi akcióterveinek köszönhetően 2020 júliusára viszont 11 ezerre csökkent az álláskeresők száma. Hozzátette, azért is fontosak számukra a különböző együttműködések, mert ezzel elősegítik Békés vármegye népességmegtartását.

A főispán ismertette, a közelmúltban írta alá a Szegedi Tudományegyetem, a Gál Ferenc Egyetem és a Békés Vármegyei Kormányhivatal azt a háromoldalú megállapodást, miszerint mérnökképzést hoznak létre Békés megyében a jövőben, amit a keresztfélévben már el is indítanak legalább 30 fővel.

Azt is elmondta, jelenleg komoly problémát jelent az energiaárak növekedése, ezért egy cselekvési tervet állítanak össze erre az évre arra vonatkozóan, milyen módon tudják segíteni a vállalkozásokat. Dr. Takács Árpád fontos mérföldkövekként említette meg az M44-es út kiépítését, az Airbus-üzem létrejöttét, valamint a Corvinus projektet, ami a Békés vármegyében található gázvagyon kitermelésére jött létre.

Nagy Mihály László, a VOSZ Békés Vármegyei Szervezet elnöke arról beszélt, az 1990-ben, Békés megyében alakult VOSZ szervezet folyamatosan működött az eltelt években és olyan szolgáltatásokkal is rendelkezik, amivel senki más, ilyen a Széchenyi kártya. Ennek köszönhetően a VOSZ nem csak érdekképviseleti szervezet, hanem szolgáltató is.

Különleges díj Kazahsztánból

Eppel János Fotó: Für Henrik

A fórumon bejelentették azt is, hogy a szervezet egyik tagjának vállalkozása különleges nemzetközi díjat nyert február végén Kazahsztánban. A Losonczi István társelnök fia, Ifj. Losonczi István által vezetett cég két hete vehette át Minőség-Innovációs díjat a Sikeres vállalkozás kategóriában. A cégvezető és Bondár Zoltán operatív vezető a fórumon bemutatta vállalkozásukat. Mint elhangzott, a díjat a finn államelnök alapította, a kitüntetést pedig minden évben nyolc kategóriában hirdetik meg.  

A fórumon végül Eppel János elnök mutatta be a szervezet 5 éves stratégiáját, valamint megemlékezett örökös elnökükről, Demján Sándorról is.

 

 

 

 

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában