Internet Fiesta

2023.03.22. 07:15

A mesterséges intelligenciát is faggathatjuk a csabai könyvtár programsorozatán

Csütörtökön indul az Internet Fiesta elnevezésű programsorozat a Békés Megyei Könyvtárban. A rendezvény már több mint húszéves múltra tekint vissza, eredeti célja az volt, hogy a világháló használatát népszerűsítse és ismertesse meg az emberekkel, a rendezvény azonban az internet térhódításával kicsit átalakult. A programsorozat március 30-ig tart.

Gyemendi Réka [email protected]

Kertész Zoltán és kollégái érdekes programokkal várnak mindenkit a Digilaborban

Fotó: Archív-fotó

Kertész Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár informatikusa ismertette, csütörtökön és pénteken egye-egy iskolába, Bucsára és Kevermesre látogatnak el a könyvtár Digilaborának munkatársai, ahol robotika bemutatót tartanak a fiataloknak „János vitéz robotokkal” címmel.  Ezzel egyidőben elindítanak egy poszt-sorozatot is a könyvtár közösségi oldalán, melyben különböző szolgáltatásokat ajánlanak az érdeklődőknek a könyvtárral, a könyvekkel kapcsolatban. Kertész Zoltán elmondta, összesen hét poszttal találkozhatnak majd az érdeklődők többek között olyan témákban, mint az elektronikus olvasójegy, a könyvtár Petőfi Sándorhoz kapcsolódó programjai vagy az interneten elérhető versek.

Március 23-án, csütörtökön – a Europe Direct Békés szervezésében – emellett egy online előadást tekinthetnek majd meg az érdeklődők a biztonságos internethasználatról, a csalók elleni védekezésről Ignácz József előadásában.  A program ingyenes, bárki csatlakozhat hozzá a könyvtár Facebook oldalán megosztott linken, a felvétel pedig később visszanézhető lesz. 

Március 25-én, szombaton a „Családi robotidomító” című játékos eseményre várják a látogatókat a Digilaborba, ahol a kicsik és a nagyok kipróbálhatják az összes robotot. Kertész Zoltán azt is ismertette, ekkor fogják bemutatni a Petőfi Sándorhoz kapcsolódó hadijátékot is. 

Ez utóbbi lényegében egy terepasztalos társasjáték, amit kitelepítünk a könyvtár folyosójára. A terepasztalt egy külsős szakértő segítségével, illetve az informatikus és könyvtáros munkatársakkal készítettük, emellett középiskolás diákok is segédkeztek benne. Parafa, akrilfesték, papír, műanyag darabok, 3D nyomtatott alkatrészek – ezeknek az alapanyagoknak a felhasználásával született meg ez a nagyra nőtt, kézműves társasjáték. Az érdeklődők ennek segítségével feleleveníthetik az alföldi, 1848-49-es csatákat fogalmazott Kertész Zoltán.

Március 27-én, hétfőn a mesterséges intelligenciával ismerkedhetnek meg az érdeklődők a könyvtár földszintjén, ugyanis egy tv és egy számítógép segítségével bárki csetelhet majd a mesterséges intelligenciával, ami még rajzolni is fog a látogatóknak. Ugyan ezen a napon folytatódik a korábban megkezdett online előadás is, ezúttal az online vásárlással, online fogyasztóvédelemmel, az internetes vásárlások során tapasztalt átverésekkel kapcsolatban juthatnak fontos információkhoz – a Europe Direct Békés szervezésében – a résztvevők dr. Kriesch Attila előadásában. 

Végül, március 28-án, kedden bemutatják a nagyközönség számára a könyvtár új helyismereti szolgáltatásait. Kertész Zoltán elárulta, két túraútvonalat készítettek el olyan helyszínek érintésével, melyek Petőfi Sándorhoz, vagy a költő családjához kapcsolódnak, ezt fogják bemutatni az érdeklődőknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában