Testületi ülés

2023.02.28. 12:38

Több mint kétmilliárd Ladány költségvetése

Kétmilliárd 87 millió forintban állapította meg Körösladány idei költségvetését múlt heti ülésén a helyi képviselő-testület.

P. G.

Kardos Károly: új fejlesztések is elindulhatnak

Fotó: Bencsik Ádám-archív

Kardos Károly polgármester elmondta, a büdzsé megfelelő szigorúsággal és fegyelemmel tartható lesz, hiányt pedig az előző évekhez hasonlóan nem terveznek. Hangsúlyozta, sikerült úgy összeállítani mind a kiadási, mind a bevételi oldalt, hogy nem kell vagyont értékesíteni, sőt, a város vagyonának gyarapítására is lehetőség nyílik, különböző területek megvásárlásával. A költségvetés biztosítja a fedezetet az intézmények működésére, és a megkezdett pályázati beruházások befejezésére szintén tartalmaz forrásokat.

Kardos Károly szólt arról, hogy az elmúlt időszakban a TOP Plusz Program keretében megnyertek három pályázatot, amelyek keretében az újonnan épülő piacnál parkolók létesülhetnek, megvalósíthatnak egy turisztikai fejlesztést a Körös parton, illetve bővíthetik az egészségügyi központot, amivel megfelelő helyet biztosítanak majd a védőnői szolgálat számára. A költségvetés ezeket a beruházásokat is tartalmazza. A polgármester hozzátette, néhány millió forintos saját forrást útfelújításra, elsősorban kátyúzásra, valamint havaria helyzetekre is elkülönítettek, valamint minimális 10 millió forintos tartalékot is képeztek. Mint mondta, próbáltak pesszimistábban számolni, hogy semmiképpen ne érje őket meglepetés.

Kiemelte, az előző évekhez hasonlóan a működést tudják biztosítani, ugyanakkor új megoldásokat is kell majd keresniük, illetve alkalmazniuk, hiszen teljes mértékben nem tudják magukat függetleníteni az energiaárak emelkedésétől, néhány intézmény, valamint az élelmezés esetében változtak a költségek.

– Összességében nem kell szégyenkeznünk a 2 milliárd forint feletti költségvetés miatt. Az élet nem fog megállni, volt már sokkal jobb gazdasági évünk, de hátha most is még lesznek pozitív dolgok – fejtette ki.

Tóth József Endréné, a gazdasági és pénzügyi bizottság elnöke elmondta, a 2 milliárd 87 millió forintos költségvetés tartalmazza a Körösladány kötelező és önként vállalt feladataihoz kapcsolódó kiadásokat, a bérek változásainak forrását, a megnőtt dologi, illetve egyéb kiadásokat. Örvendetesnek nevezte, hogy az önkormányzatnak a városi vagyonhoz nem kell nyúlnia, a saját, illetve az állami források fedezik a kiadásokat. – Szigorú, következetes gazdálkodással, minden pályázati lehetőség kihasználásával tartani tudjuk a költségvetést – emelte ki.

Holóka Demeter Péter önkormányzati képviselő ugyancsak arra hívta fel a figyelmet, hogy a vagyonvesztés réme nem lebeg a fejük felett, és ha szükséges, a pályázati saját források is biztosíthatók, míg az új beruházásokkal évtizedes álmok válhatnak valóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában