Tavaszváró

2023.02.28. 19:57

Nevelőszülőknél élő gyermekeknek hívtak életre programot Körösladányban – galériával

Tavaszváró délutánt rendezett a Körösladányban és a környező településeken nevelőszülőknél élő gyermekeknek és fiataloknak a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató a Dr. Asztalos Miklós Művelődési Házban kedden délután. Az eseményen több mint 120, a vér szerinti családját nélkülöző gyermek és nevelőszüleik vettek részt.

Papp Gábor, [email protected]

Fotók: Für Henrik

Az eseményre a gyerekek és a nevelőszülők változatos jelmezeket öltöttek fel, a világ egyik legjobb focistájából, Messiből például rögtön kettővel is találkoztunk, de cowboyok, pókemberek, a Mancs Őrjárat című mese hősei, hercegnők, tűzoltó, unikornis, rendőr is feltűntek az eseményen. Minden résztvevő a színpadra is lépett, és néhány szóban mesélt arról, hogy minek öltözött. Így egy vidám forgatag vette birtokba a kulturális intézményt, ahol sok-sok játék és program szolgálta a kikapcsolódást.

Kisné Fekete Marianna, a Békés vármegyei nevelőszülői hálózat szakmai vezetője lapunknak elmondta, egy olyan rendezvényt hívtak életre, amelyen nevelőszülői családok vettek részt Körösladányból, Köröstarcsáról, Dévaványáról, Szarvasról, Biharugráról, illetve Gyomaendrődről.

A szakember kifejtette, egész évben igyekeznek minél több programot szervezni, mert azok fontos szerepet töltenek be a fiatalok életében.

– Nagyon fontosnak tartjuk, hogy kis közösségünk együtt legyen  – fogalmazott Kisné Fekete Marianna. – Ezért tartottuk meg a Tavaszváró délutánt is, amire a gyerekek nagyon készültek, jelmezbe öltöztek, maguk is készítettek jelmezeket, illetve kiegészítőket. A nevelőszülők pedig fánkot süteményt, különböző finomságokat sütöttek, szendvicseket készítettek erre a különleges tavaszváró alkalomra.

– Az esemény kiemelten fontos volt a közösség építése és erősítése szempontjából – folytatta a gondolat. – Nagyon lényeges, hogy együtt lehettünk egy kötetlen délután keretében. A gyerekek együtt játszhattak, közösen kapcsolódhattak ki, beszélgethettek. Az ilyen események azért is nagyon fontosak, mert találkozhatnak sorstársaikkal, azokkal, akik hozzájuk hasonlóan nevelőszülőknél élnek. Ez egyfajta pluszt ad a hétköznapokhoz, és persze barátságok, erős kötelékek is kialakulhatnak ilyenkor.

Az ÁGOTA Közösség fontos feladatának tartja, hogy tagjai időről időre megtapasztalhassák az összetartozás élményét, ezért rendszeresen szerveznek olyan rendezvényeket, ahol ezt átélhetik a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek és nevelőszüleik.

A délutáni program nagyon sokrétűen alakult, A zsűri értékelte a süteményeket, amit a jelmezverseny követett, közben addig a gyerekek kísérő programokon is részt vehettek. Sokakat vonzott a kézműves asztal, a sor- és ügyességi játékok pedig ugyancsak remek hangulatban teltek.

Félezer gyermekről gondoskodnak Békésben

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató tájékoztatásából megtudtuk, hogy a Békés vármegyei nevelőszülői hálózatban 114 nevelőszülő összesen 502 családjából kiemelt gyermekről gondoskodik. A szervezet teljes szolgáltatási területén, így Békés vármegyében február közepén már rendezett hasonló eseményt az Orosházán és környékén elő családok számára.

A szolgáltató célja az, hogy az érintett gyermekek számára megfelelő környezetet találjon, ahol szeretet és biztonság veszi őket körül. Ám sok a családjából kiemelt gyermek, aki elhelyezésre vár, ezért van nagy szükség új nevelőszülőkre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában