Aktív turizmus

2023.02.23. 09:58

Idegenforgalom: tovább erősödhet a Körösök völgye

Hamarosan újabb lépések történhetnek a Körösök völgye hálózatosodása irányban. A kezdeményezés eredményeként a térségünkbe érkező turisták egy összetett és egységes szolgáltatást kapnak majd.

Papp Gábor [email protected]

Fotó: Für Henrik-archív

Hamarosan egy több mint öt éve tartó munkafolyamat fontos, sorsfordító részéhez érünk – nyilatkozta hírportálunknak Kálmán Tibor. Békés polgármestere, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnökségi tagja, Alsó-Tisza és Körösök régió felelőse hírportálunknak elmondta, a közelmúltban elkészült a Körösök Völgye stratégiája, amiben olyan szervezetek vettek részt, mint az az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK), az MKKSZ, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) és a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület.

– A szakmai anyag a Körösök völgyét szerves egészként kezeli Békés vármegyétől Jász-Nagykun-Szolnok érintett településein át egészen Csongrád-Csanád vármegyéig – fogalmazott Kálmán Tibor. Mint kiemelte, éppen ezért nagyon fontos, hogy létrejöjjön egy egységes arculat, egységes megjelenés, ami még jobban felhelyezheti térségünket az aktív turizmus térképére. A hálózat részeként a turista kap egy komplex, mindenre kiterjedő szolgáltatást, szervizelést, szállítást és megfelelő információkat mindehhez.

Visszatérve a stratégiai anyagra, Békés polgármestere kifejtette, abban olyan hosszú távú és összetett fejlesztési elképzeléseket fogalmaztak meg, amiben a szálláshely-fejlesztésektől az új attrakciók kialakításáig számos projektterv szerepel.

– Az anyag természetesen nem lezárt, az igények és a lehetőségek függvényében bármikor változhat. Emellett egy olyan stratégiáról van szó, amelynek bármelyik eleme, ha megfelelő források nyílnak meg, rövid időn belül megvalósítható – hangsúlyozta Kálmán Tibor. Külön kitért arra, hogy a dokumentum létrejöttében olyan nagy presztízzsel bíró szervezetek vettek részt, mint az AÖFK, az MKKSZ, és a MAKETUSZ. A vármegyében pedig a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület vállalt oroszlánrészt a szakmai anyag elkészültében. A szervezet egyszerre összesítette a térségünkben megfogalmazott igényeket, tartotta a kapcsolatot az önkormányzatokkal és a civil szervezetekkel, és egyszerre fogalmazta meg ez alapján saját ötleteit, elképzeléseit.

– Nagy dolognak tartom, hogy egy ilyen munkaszervezet működik Békésben – emelte ki.

Kálmán Tibor szólt arról, hogy a vízi túraútvonalakat az Magyar Kajak-Kenu Szövetség, míg a kerékpáros útvonalakat a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség javaslatai alapján fogják véglegesíteni. Az MKKSZ elnökségi tagja szólt arról, hogy az előkészítő munkába természetesen bevonják a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság, illetve a Magyar Közút Nonprofit Zrt. helyi szakembereit, hiszen mindez csak így működhet megfelelően.

– Ezt követi majd az egyes helyszíneket összekötő projektek végleges megtervezése – hangsúlyozta. Mint mondta, várhatóan 2023 májusában megnyílhat a TOP Plusz – 6.1.4 „Aktív turizmus fejlesztése” pályázati konstrukció, amely az említett hálózatosodást segítheti.

– A pályázat részletes kiírását még nem ismerjük. Előzetes információk szerint komplex pihenő-, megálló- és szervizpontok kialakítása a cél. Az útvonal mentén partrendezés, illetve egy olyan információs, kommunikációs rendszer kiépítése válhat valóra, amellyel hozzákapcsolódhatunk a már működő, országos turisztikai rendszerhez. Elképzelések szerint ez a infokommunikációs fejlesztés hozzásegíti a turistát, hogy akár túrakenuval, akár kerékpárral indul el, pontosan tudja, hol álljon meg, hol éri el a szervizt, ha például gond van a biciklijével, hol tud segítséget kérni. Ahogy említettem, nagyon fontos, hogy ebben a rendszerben nem egyes településekről van szó, hanem egy összetett egészről, ami egységes kínálatot nyújt az aktív turisztika iránt érdeklődőknek – tette hozzá Kálmán Tibor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában