Vízhasználat

2023.02.14. 10:00

Húszezer forint alatt nem ússzuk meg a mellékvízmérő cseréjét

Az Alföldvíz a vízfogyasztás mértékét és ellenértékét hiteles vízmérőn mért fogyasztás alapján számolja el. A mellékvízmérő nyolc évente történő cseréje a felhasználó, valamint a szolgáltató közös érdeke, a korrekt és valós fogyasztás elszámolása érdekében – tájékoztatott Facebook oldalán az Alföldvíz Regionális Víziközmű-szolgáltató Zrt. A cég szakemberei honlapjukon összeszedték a legfontosabb információkat a kérdéssel kapcsolatban.

Papp Gábor [email protected]

Illusztráció

Forrás: MW

A mellékvízmérőt a bekötési vízmérő, a fővízmérő után a házi vízhálózatba beépített, az áramló víz mennyiségének meghatározására szolgáló, hitelesített mérőeszköz és annak tartozékai jelentik. A mellékvízmérőket a köznyelvben gyakran nevezik alvízmérőnek vagy lakásvízmérőnek is.
A vonatkozó kormányrendelet szerint a mérésügyi hatóság által hitelesített fogyasztásmérő beépítéséről, cseréjéről, időszakos hitelesítéséről, kalibrálásáról a mérőeszköz tulajdonosa saját költségén köteles gondoskodni.

A mellékvízmérő tulajdonjoga a felhasználót vagy az elkülönített vízhasználót illeti meg. Az elkülönített vízhasználó az elkülönített felhasználói hely tulajdonosa vagy egyéb jogcímen használója.

Elkülönített felhasználói helynek minősül felhasználási helyen belül minden, önálló vízhasználattal rendelkező épület, épületrész, lakás, nem lakás céljára szolgáló helyiség, önállóan használható bérlemény.

Új vízmérő esetén a gyártó írásos megfelelőségi nyilatkozat kiadásával igazolja, hogy az előállított mérőeszköz megfelel a MID követelményeknek, a gyártás során folyamatosan és maradéktalanul betartották a minőségügyi rendszerben megfogalmazott követelményeket.

A jogszabályok szerint a vízmérők a kötelező hitelesítésű mérőeszközök körébe tartoznak. Így a felújított vízmérők is képezhetik az elszámolás alapját amennyiben azt a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH), a hitelesítési eljárás során, tanúsító jellel látja el, amely más elemek mellett tartalmazza a hitelesítés évét. Az újrahitelesített mellékvízmérőnek minden esetben rendelkeznie kell papír alapú, – a hitelesítés szerinti – területileg illetékes kormányhivatal által kiállított bizonyítvánnyal.

Az elszámolásra használt mellékvízmérők hitelességi ideje 8 év. Így azokat a hitelesítés évétől – nem a beépítéstől – számított nyolcadik évben kell cserélni. Jellemzően ennél hamarabb, csak akkor kell cserélni a vízmérőt, ha az meghibásodik, megrongálódik és így az hiteles mérésre alkalmatlanná válik.

A 2015-ben vagy korábban hitelesített és mellékvízmérőként nyilvántartott vízmérők hitelesítési ideje 2023. december 31-én lejár vagy korábban már lejárt, így ezek cseréjéről gondoskodni szükséges.

A mellékvízmérők hitelességét a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési hivatal törvényes, sértetlen tanúsító jele, a plomba bizonyítja. Küllemét tekintve a plombán egy körkeretben foglalt Szent Korona, két oldalán a hitelesítés évének két utolsó számjegye és alatta középen a hitelesítő egyéni azonosító jelölése (plomba), illetve bélyegző található. A plomba másik oldalán egy körkeretbe foglalt három jegyű szám olvasható, amely a hitelesítés évét jelöli.
Az úgynevezett MID hitelesítés esetén nem az ólomplombán, hanem jellemzően a mérő számlapján elhelyezett hitelesítési év utolsó két számjegye mutatja a hitelesítés évét. Amennyiben a mérőn hitelesítést tanúsító matrica is található, úgy a vízmérő hitelesítés évének, a matricán lévő jelölést kell tekinteni.

A csere több módon lehetséges

Akinek idén jár le a mellékvízmérője a jelenleg felszerelt, lejáró hitelesítésű mellékvízmérőjét le kell cseréltetnie egy újabb hitelesítésű vízmérőre, így biztosítva az elszámolás törvényes alapját. A cserét megrendelhetik az Alföldvíz Zrt.-től vagy más szakemberrel is elvégeztethetik. Fontos, hogy az Alföldvíz Zrt. munkatársának, mint a víziközmű-szolgáltató képviselőjének, minden esetben jelen kell lennie a mérő cseréjénél, mert a vízmérő érintetlenségét tanúsító jogi zárat, sorszámozott műanyag bilincset vagy plombát, csak az azzal megbízott kollégájuk szerelheti le a fogyasztó jelenlétében.

Ha az Alföldvíz Zrt.-vel végeztetik el a teljes hitelesítési cserét, akkor annak díja 15 ezer 300 forint + áfa / mérő, vagyis bruttó 19 ezer 432 forint, amelyhez minden esetben társul kiszállási díj, azaz 5600 forint/alkalom (bruttó 7112 forint/alkalom).

Ha más szakemberrel végeztetik el a hitelesítési cserét, akkor az Alföldvíz Zrt. csak biztonsági, jogi zárral látja el a mérőt. Ez utóbbi díja 4690 forint + áfa / mérő (bruttó 5.956 forint), amelyhez minden esetben társul egy a mérő darabszámtól független egyszeri kiszállási díj, azaz 5600 forint/alkalom (bruttó 7112 forint/alkalom).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában